Bavorsko odmieta plány federálneho útvaru pre boj s daňovými podvodmi

Bavorsko odmieta vytvorenie špeciálneho útvaru pre boj proti daňovým podvodom, ktoré plánuje nemecké ministerstvo financií. „Ide o zásadnú úlohu spolkových krajín bojovať proti daňovým únikom,“ povedal bavorský minister financií Albert Füracker pre agentúru DPA. Bavorsko podľa neho už celé roky veľmi úspešne potláča akékoľvek daňové podvody, preto zásah spolkového ministerstva považuje za nepotrebný.
„S našou Mimoriadnom komisiou proti vážnym daňovým podvodom (SKS) sme už pred rokmi spustili úspešnú iniciatívu. A touto cestou pôjdeme dôsledne ďalej,“ povedal Füracker. Navyše sa špeciálny tím SKS od roka 2017 zameriava práve na tzv. Cum-Ex prípady.
Minister Olaf Scholz chce pri Spolkovom daňovom úrade vytvoriť 48 špeciálnych jednotiek, ktorých úlohou bude bojovať proti podvodom na kapitálovom trhu. Na útvar pôjde zhruba 21 miliónov eur, ktoré sú už naplánované v rozpočte pre rok 2020.
Investori vďaka presunom akcií s nárokom na dividendu (cum) aj bez neho (ex) získali veľa peňazí na úkor štátnej pokladnice. Investori si totiž raz zaplatenú daň z kapitálových príjmov z dividend s pomocou bánk nechali opakovane preplatiť. Transakcie s označením cum-ex stáli štát odhadom niekoľko miliárd eur.
Podľa týždenníka Welt am Sonntag má nový útvar na jednom mieste zhromažďovať informácie o spôsoboch únikov a aktéroch. Zároveň má byť partnerom pre finančný dozor Bafin aj zahraničné vyšetrovacie orgány.

Súvisiace články

Aktuálne správy