Aj tvoj dlh narástol, na 32 500 dolárov

, Reur´ters;CNBC Foto: getty images

Celosvetový dlh sa v tohtoročnom prvom polroku zvýšil o 7,5 bilióna dolárov na rekordných 250,9 bilióna dolárov. Najmä kvôli rastu pôžičiek v Spojených štátoch a Číne. Vyplýva to podľa serveru CNBC zo správy Inštitútu pre medzinárodné financie (IIF).

Na konci tohto roka by mal globálny dlh podľa odhadu IIF prekročiť 255 biliónov dolárov. To predstavuje v priemere takmer 32 500 dolárov na každého zo 7,7 miliardy obyvateľov planéty.

Suma, ktorá predstavuje viac ako trojnásobkom svetovej ročnej hospodárskej produkcie, bola v prvom polroku spôsobená prudkým nárastom dlhu. Približne 60 % tohto skoku pochádza zo Spojených štátov a Číny. V rámci sektorov zaznamenal v prvej polovici roka najväčší nárast štátny dlh, o 1,5 percenta. Nasleduje nefinančný sektor s nárastom o 1 percento. Štátne podniky tvoria viac ako polovicu nefinančného podnikového dlhu na rozvíjajúcich sa trhoch, pôžičky súvisiace so štátnymi dlhopismi boli v poslednom desaťročí jediným najdôležitejším hnacím motorom globálneho dlhu.

Údaje Medzinárodného menového fondu, ktoré vychádzajú z údajov Banky pre medzinárodné zúčtovanie a Medzinárodného menového fondu, ako aj z jeho vlastných údajov, potvrdzujú, že výška dlhu mimo finančného sektora dosiahla nový vrchol, 240 % svetového hrubého domáceho produktu a 190 biliónov dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy