Dôchodkovo poistená osoba môže byť len fyzická osoba po dovŕšení 16 rokov

Dobrovoľné dôchodkové poistenie poistencovi vzniká odo dňa podania prihlášky a zaniká dňom odhlásenia sa. Dôvodmi na ukončenie dobrovoľného dôchodkového poistenia však môžu byť aj ďalšie prípady. Ak poistenec nezaplatí dva po sebe nasledujúce kalendárne mesiace poistné na toto poistenie, alebo keď Sociálna poisťovňa poistencovi prizná predčasný starobný dôchodok.
V zmysle zákona o sociálnom poistení dobrovoľne dôchodkovo poistená osoba môže byť totiž len fyzická osoba po dovŕšení 16 rokov veku, ktorá má na území SR trvalý pobyt, povolenie na prechodný pobyt alebo povolenie na trvalý pobyt a nemá priznaný predčasný starobný dôchodok. Odo dňa, keď tieto podmienky splnené nie sú, dobrovoľné dôchodkové poistenie zaniká zo zákona.
Sociálna poisťovňa v tejto súvislosti upozorňuje, že nie je možné, aby človek s priznaným predčasným dôchodkom bol súčasne povinne dôchodkovo poistený ako zamestnanec, respektíve dohodár alebo samostatne zárobkovo činná osoba. Ak sa tak stane, poisťovňa mu výplatu predčasného starobného dôchodku pozastaví.
Na dobrovoľné dôchodkové poistenie sa prihlasuje prostredníctvom tlačiva Registračný list fyzickej osoby v pobočke Sociálnej poisťovne príslušnej podľa miesta bydliska.
Sociálna poisťovňa evidovala v septembri tohto roka 6454 dobrovoľne poistených osôb na dôchodkové poistenie.

Súvisiace články

Aktuálne správy