OPEC a jeho spojenci budú v roku 2020 čeliť tvrdšej konkurencii

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a jej spojenci z aliancie OPEC+ budú v roku 2020 čeliť tvrdšej konkurencii. Uviedla to v piatok Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) pred rokovaniami členov kartelu na budúci mesiac o limitoch na ťažbu.
„Krajiny OPEC+ čelia v roku 2020 veľkej výzve, pretože sa očakáva výrazný pokles dopytu po ich produkcii,“ uviedla v mesačnej správe agentúra so sídlom v Paríži.
Dôvodom je podľa IEA rast produkcie nečlenov aliancie. Agentúra predpovedá, že ich dodávky na trhy sa v roku 2020 zvýšia o 2,3 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne z 1,8 milióna barelov/deň v roku 2019. Poukázala pritom najmä na rast ťažby v USA, Brazílii, Nórsku a Guyane.
Dopyt po rope od OPEC v roku 2020 odhaduje na 28,9 milióna barelov denne, čo je 1 milión barelov pod súčasnou produkciou kartelu.
Toto je posledná mesačná správa IEA pred rokovaniami OPEC+ v dňoch 5. a 6. decembra o tom, či zachovať doterajšie obmedzenie dodávok, ktorého cieľom je podporiť rast cien ropy a dosiahnuť rovnováhu na trhu.
Agentúra potvrdila svoju prognózu rastu svetového dopytu po rope v roku 2019 o 1 milión barelov/deň a v roku 2020 o 1,2 milióna barelov denne. Uviedla však, že jej výhľad môže mierne podceňovať vplyv ciel v rámci americko-čínskeho obchodného sporu.

Súvisiace články

Aktuálne správy