Harmonizovaná inflácia dosiahla v októbri 2,9 %

Priemerná ročná miera inflácie ku koncu októbra dosiahla 2,6 %.

Tempo rastu spotrebiteľských cien sa v októbri o niečo zmiernilo. Inflácia meraná harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien Európskej únie (HICP) totiž v desiatom mesiaci dosiahla 2,9 % a bola teda o 0,1 percentuálneho bodu nižšia ako v predchádzajúcich troch mesiacoch. Priemerná ročná miera inflácie tak ku koncu októbra dosiahla 2,6 %. Medzimesačne spotrebiteľské ceny podľa harmonizovaného indexu v októbri oproti septembru klesli o 0,1 %, kým mesiac predtým naopak stúpli o 0,1 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR (ŠÚ).

V medziročnom porovnaní pritom najrýchlejšie rástli ceny bývania, vody, elektriny, plynu a ostatných palív a to o 5 %. Nasledovali ceny potravín a nealkoholických nápojov s rastom o 4,8 %, ceny vzdelávania stúpli o 4,5 %, rozličných tovarov a služieb o 4 %, alkoholických nápojov a tabaku o 2,7 % a pôšt a spojov o 2,3 %. Zdraželi aj rekreácia a kultúra o 1,8 %, nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domácnosti a reštaurácie a hotely zhodne o 1,6 %, zdravotníctvo o 0,9 % a odevy a obuv o 0,5 %. Klesli iba ceny dopravy o 1,2 %.

Medzimesačne v októbri oproti septembru rástli najmä ceny v reštauráciách a hoteloch a ceny rozličných tovarov a služieb zhodne o 0,5 %. Oproti septembru však zdražel aj nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domácnosti o 0,4 %, odevy a obuv a rekreácia a kultúra zhodne o 0,3 %, bývanie, voda, elektrina, plyn a ostatné palivá o 0,2 % a o 0,1 % sa zvýšili ceny alkoholických nápojov a tabaku, zdravotníctva a tiež vzdelávania. Naopak klesli ceny dopravy o 2 % a potravín a nealkoholických nápojov o 0,5 %. Bez zmeny oproti septembru zostali ceny pôšt a spojov.

Súvisiace články

Aktuálne správy