Správa a údržba ciest PSK opraví štyri mosty za vyše 1,6 milióna eur

Verejné obstarávanie znížilo pôvodnú predpokladanú cenu o približne 400-tisíc eur.

Vyšlo v REG

PREŠOV 14. novembra (SITA) – Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) zrekonštruuje štyri mosty vo svojej správe za vyše 1,6 milióna eur s DPH. Na základe verejného obstarávania uzavreli prešovskí cestári zmluvy na sanácie mostov s tromi firmami úspešnými vo verejnej súťaži. Ich víťazné ponuky znížili predpokladanú cenu rekonštrukcie z takmer 1,7 milióna eur bez DPH (2,04 milióna eur s DPH) o približne 400-tisíc eur. Víťazné firmy opravia mosty v Sabinove, cez potok Kamenec za obcou Sveržov (okres Bardejov), most nad Zubačkou (okres Poprad) a tiež most Žalobín – Malá Domaša (okres Vranov n/Topľou).

Najdrahšou a najdlhšou opravou bude rekonštrukcia mosta nachádzajúceho sa v intraviláne obce Žalobín a extraviláne obce Malá Domaša. Ide o 90-metrový mostný úsek na ceste III. triedy, ktorého stav je označený ako veľmi zlý. Opravu zrealizuje spoločnosť Colas Slovakia, a.s. Košice, ktorá uspela s cenou 570-tisíc eur s DPH spomedzi ďalších štyroch ponúk. Predpokladaná cena rekonštrukcie bola pôvodne takmer 607 500 eur bez DPH (729 eur s DPH). Cena je stanovená vrátane projektovej dokumentácie. Zmluva je uzavretá na 270 dní.

O rekonštrukciu mosta cez potok Kamenec sa uchádzalo šesť firiem. Najnižšiu ponuku predložila spoločnosť Izolex Bau, s.r.o. Košice, ktorá stavbu zrealizuje za takmer 451-tisíc eur s DPH. Odhadovaná cena bola pôvodne 442-tisíc eur bez DPH (530 400 eur s DPH). Most sa nachádza na ceste III. triedy v extraviláne obce Sveržov. Stav mosta je klasifikovaný v stupni päť ako zlý. V rámci rekonštrukcie je navrhovaná aj úprava priľahlej cesty a úprava vodného toku Kamenec. Stavba má trvať 180 dní.

Rovnaká spoločnosť opraví aj 80-metrový úsek mosta v Sabinove, keď uspela s druhou najnižšou ponukou – 287-tisíc eur s DPH. Najnižšiu spomedzi siedmich predložených ponúk mala firma C.M.R. Slovakia, s.r.o. Ľubotice, no tú spolu s dvojicou ďalších firiem zo súťaže vylúčili. Dôvodom bolo, že ponuka s najnižšou cenou nespĺňala požiadavky na predmet zákazky a firma nedoručila v termíne písomné vysvetlenie ponuky. Pôvodne bola cena opravy odhadovaná na 270-tisíc eur bez DPH (324 000 eur s DPH). Okrem mosta, nachádzajúceho sa v interviláne mesta na štátnej ceste III. triedy, prejde rekonštrukciou aj táto cesta. Stav mosta bol označený ako zlý stupňom päť. Jeho oprava potrvá 180 dní.

Most nad Zubačkou, nachádzajúci sa na ceste II. triedy Liptovský Mikuláš – Vysoké Tatry, zrekonštruuje spoločnosť Strabag, s.r.o Bratislava za takmer 312-tisíc eur s DPH. Spoločnosť uspela v konkurencii piatich ponúk. Most budú rekonštruovať v dvoch etapách po jazdných pruhoch, s rozdelením na rekonštrukciu hornej a spodnej časti mosta. Zároveň zrekonštruujú aj priľahlé úseky cesty. Cena za projektovú dokumentáciu a opravu mosta, ktorý je klasifikovaný v stupni šesť ako veľmi zlý, bola pôvodne 375-tisíc eur bez DPH (450 000 eur s DPH).

Súvisiace články

Aktuálne správy