Počet insolvencií na Slovensku by mal podľa Euler Hermes v tomto roku vzrásť o 27 %

Slovensko patrí ku krajinám, kde firma očakáva najvyšší nárast platobnej neschopnosti firiem.

Slovensko patrí ku krajinám, kde sa očakáva najvyšší nárast platobnej neschopnosti firiem. Vyplýva to z analýzy spoločnosti Euler Hermes, ktorá sa venuje poisteniu obchodných pohľadávok. V roku 2019 by mal počet prípadov insolvencií u nás narásť o 27 %. Analytici firmy pritom nemajú dobré správy ani v prípade globálneho indexu platobnej neschopnosti, odhadujú totiž jeho medziročné zvýšenie o 8 %. Podľa analýzy Euler Hermes sa očakáva, že v 2 z 3 krajín sveta sa v roku 2019 zhorší platobná neschopnosť podnikov a takmer 3 z 5 krajín skončia s väčším počtom platobných neschopností, ako mali pred globálnou hospodárskou krízou v rokoch 2008 – 2009. Kým na Slovensku sa očakáva výrazný nárast insolvencií, susedné Česko by si malo pohoršiť o 5 % a Poľsko o 3 %. Naopak v Maďarsku sa predpovedá zlepšenie o 10 %.

„Rok 2019 možno označiť za rok kolísania trhu, politickej neistoty a klesajúcich výsledkov hospodárskej politiky vo svete,“ konštatuje riaditeľ spoločnosti Euler Hermes na Slovensku Peter Mucina. Aktuálne podľa neho vstupujeme do dlhodobého obdobia s nízkym rastom, pričom sa očakáva, že svetový obchod s tovarom a službami v tomto roku porastie len o 1,5 %, čo je najnižšia miera od roku 2009. „Napriek tomu, že recesia je už viditeľná v odvetviach obchodu s tovarom a vo výrobe, plnohodnotná recesia sa v roku 2020 neočakáva. Obzvlášť tvrdo zasiahnutý je však automobilový priemysel, najmä v Nemecku, pretože musí zvládnuť spomalenie dopytu v USA, prvé zníženie dopytu v Číne za dekádu, rýchle spomalenie na indickom trhu, následky brexitu a nové emisné normy v Európe,“ uviedol.

Euler Hermes sa zaoberá poistením obchodných pohľadávok. Pôsobí v oblasti hodnotenia rizika, bonity, záruk a inkasa pohľadávok. S viac ako 100 ročnými skúsenosťami ponúka B2B klientom finančné služby s cieľom podporovať ich cash flow a správu obchodných pohľadávok. Sídli v Paríži, je prítomná vo viac ako 50 krajinách a zamestnáva vyše 6 000 pracovníkov. Euler Hermes je členom skupiny Allianz. Spoločnosť v roku 2018 vykázala konsolidovaný obrat vo výške 2,7 miliardy eur a historicky najvyššie portfólio pohľadávok na úrovni 2 miliárd eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy