Jack Ma: Nedosiahli sme očakávania, pretože výpredaj padol na pondelok a bolo teplo

, CNBC Foto: SITA/AP

Spoluzakladateľ spoločnosti Alibaba Jack Ma povedal, že príjmy zo Singles Day nesplnili očakávania. Okrem toho, že bolo teplé počasie, z nedostatočných nákupov obvinil aj to, že sviatok padol tento rok na pondelok. Dúfa, že nabudúce dá vláda ľuďom pol dňa voľna na Sviatok nezadaných.

Čínsky gigant elektronického obchodu dosiahol nový rekord. Tržby presiahli 38,3 miliárd dolárov. Singles Day, ktorý pripadá na 11. novembra, je obrovskou 24-hodinovou nákupnou udalosťou, pri ktorej sa tisícky produktov vzťahujú výrazné zľavy. Zatiaľ čo tohtoročný výsledok je nad prognózami trhu, Jack Ma zostáva sklamaný. "Chcem vám povedať, že predaj na Singles Day tento rok nedosiahol moje očakávania," uviedol s tým, že ho ale teší, že tržby presiahli odhady analytikov.

"Čísla z 11.11. prekročili predpovede a prekročili to, čo väčšina ľudí od dnešnej ekonomiky očakáva," uviedol Ma. "Wall Street predpovedal, že 11.11. porastie asi o 20 %, čo je znak toho, že čínska spotreba je slabá a ekonomika sa spomaľuje. Naše čísla však v skutočnosti vzrástli o 25,7 %.“ Vo videu šíriacom sa na čínskych sociálnych médiách Ma dodáva: „existuje niekoľko dôvodov, jedným z nich je  počasie, bolo príliš teplo. Oblečenie sa predáva lepšie, keď je zima. Ďalším dôvodom je to, že bol pondelok.“

Ma komentuje tržby v čase, keď sa Alibaba pripravuje na sekundárne kótovanie v Hongkongu, v ktorom by mohla získať 13 miliárd dolárov, informovala CNBC s odvolaním sa na zdroj obioznámený s touto skutočnosťou.

Deň nezadaných sa oslavuje od 90-tych rokov, začali ho študenti, spoločnosť Alibaba z neho však neskôr urobila nákupný sviatok po vzore amerického Čierneho piatku. Podujatie sa snaží podporiť svetovými celebritami, tento rok napríklad v podobe Kim Kardashian. Podľa serveru CNBC bol medzi zákazníkmi tento rok najväčší záujem napríklad o nové mobilné telefóny od Applu a jeho čínskeho konkurenta Huawei. Vzhľadom k prebiehajúcej obchodnej vojne medzi USA a Čínou panovali obavy z ochladenia záujmu čínskych zákazníkov o americký tovar, čo sa ale podľa CNBC nepotvrdilo.

Súvisiace články

Aktuálne správy