Bankomat vydal peniaze pre stolovú hru

, the guardian Foto: getty images

Pri výbere hotovosti vydal bankomat aj dve 20 librové bankovky, ale ako bolo na nich uvedené, slúžia len na hranie. Veľkými písmenami na nich bolo napísané Twenty Poonds.

Vyzerajú ako skutočné. Natoľko, že sa redaktor The Guardian, Jim Waterson, pokúsil použiť peniaze na zaplatenie raňajok v londýnskej kaviarni. Čašník odmietol akceptovať bankovky so slovami, že ide zjavne o falzifikát. Bankovky získal Watersonov priateľ v rámci výberu 80 GBP z bankomatu Lancaster v Yorkshire.

„Môj priateľ si vybral hotovosť a nevšimol si, že to nie sú skutočné peniaze, koniec koncov, kto dôkladne skúma bankovky, keď ich vydal bankomat? Ale keď sme sa na ne bližšie pozreli, všimli sme si, že je na nich napísané Twenty Poond. Vyzerá to, že boli vyrobené pre divadelné účely, alebo pre stolovú hru. Dokonca sa na nich uvádza „Táto bankovka slúži len na hranie“, hovorí Waterson.

Falošné bankovky v hodnote 20 GBP sa na čiernom trhu predávajú vo veľkom množstve za približne 8 GBP a môžu ľahko skončiť v peňaženkách nič netušiacich nakupujúcich. V posledných mesiacoch polícia varovala maloobchodníkov a aj spotrebiteľov, aby by si na takéto peniaze dávali pozor.

„Naše bankomaty sú prevádzkované dodávateľom tretej strany a nie sú pod kontrolou kolegov z pobočky. Každý, kto má podozrenie, že bankovka vydaná jedným z našich bankomatov, je falošná, by ju mal čo najskôr odovzdať na miestnej pobočke, aby požiadal o výmenu, a nechal tieto bankovky vyradiť z obehu,“ píše sa v stanovisku banky. Zamestnanci pobočky Lancaster a poskytovateľa bankomatov Notemachine uviedli, že nedostali žiadne ďalšie sťažnosti týkajúce sa falošných bankoviek.

Zatiaľ čo niektoré bankomaty v obchodoch plnia hotovosťou ich majitelia, bankomaty v bankách prevádzkujú a plnia pracovníci bezpečnostnej služby. Hovorca spoločnosti Link, ktorý spravuje sieť bankomatov v Spojenom kráľovstve, uviedol, že by mohlo ísť o zlyhanie ľudského faktora. "Ide o záležitosť, ktorej sa veľmi vážne venujeme," uviedol.

Súvisiace články

Aktuálne správy