Zbogom kuna: Chorvátsko chce zaviesť euro najneskôr do začiatku roka 2024

, Reuters;ČTK Foto: getty images

Strategickým cieľom Chorvátska je splniť potrebné kritériá a prijať euro do konca funkčného obdobia nasledujúce vlády, respektíve do roku 2024. Povedal to chorvátsky premiér Andrej Plenkovice.

V júli Chorvátsko formálne požiadalo o vstup do mechanizmu výmenných kurzov ERM-2, ktorý je predstupňom zavedenia eura.

"Naším plánom je vstúpiť do ERM-2 v druhej polovici roka 2020. Predpokladáme, že tam strávime dva a pol až tri roky. Prijatie eura potom môže nasledovať najskôr na začiatku roka 2023 alebo na začiatku roka 2024," povedal podľa agentúry Reuters Plenkovice na ekonomickej konferencii.

Za hlavné prínosy členstva v eurozóne predseda vlády považuje odstránenie kurzového rizika, nižšie náklady na pôžičky a silnejšie konkurencieschopnosť chorvátskej ekonomiky.

Jednotnú európsku menu v súčasnosti používa 19 z 28 členských krajín Európskej únie. Chorvátsko sa zaviazalo prijať euro pri vstupe do Európskej únie v roku 2013. Podľa tohtoročného prieskumu chorvátskej centrálnej banky podporuje prijatie eura 52 percent Chorvátov, zatiaľ čo 40 percent je proti.

Chorvátske úrady vrátane centrálnej banky tvrdia, že prijatie eura je pre krajinu najlepšou voľbou. Najvýznamnejšie obchodní partneri Chorvátska už sú členmi eurozóny a zhruba 75 percent úspor v Chorvátsku bolo v uplynulých desiatich rokoch denominovaných v eurách, uviedol Reuters.

Čo sa týka podmienok prijatia eura, Chorvátsko sa okrem iného snaží udržať vyrovnaný rozpočet a znížiť verejný dlh v nasledujúcich rokoch na 60 percent hrubého domáceho produktu (HDP). Na budúci rok vláda navrhla rozpočet s prebytkom 0,2 percenta HDP, ktorý sa má v roku 2022 zvýšiť až na 0,8 percenta HDP. Verejný dlh Záhreb plánuje do konca tohto roka zredukovať na 71,3 percenta HDP a do konca roka 2022 na 61,6 percenta HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy