Americký mliekarenský koncern Dean Foods požiadal o ochranu pred veriteľmi

Spoločnosť Dean Foods, najväčšia mliekarenská firma v USA, podala žiadosť o ochranu pred veriteľmi. Spoločnosť uviedla, že kapitolu 11 amerického zákona o bankrote využije na udržanie biznisu v chode a na riešenie dlhov, pričom sa bude snažiť o predaj aktív.

Spoločnosť Dean Foods, najväčšia mliekarenská firma v USA, podala žiadosť o ochranu pred veriteľmi.
Spoločnosť uviedla, že kapitolu 11 amerického zákona o bankrote využije na udržanie biznisu v chode a na riešenie dlhov, pričom sa bude snažiť o predaj aktív. V súčasnosti vedie rokovania so spoločnosťou Dairy Farmers of America.
Dean Foods zaznamenáva problémy už niekoľko rokov. Do finančných ťažkostí ju dostali zmena správania zákazníkov aj kroky odberateľov.
Spotrebitelia v posledných rokoch začali uprednostňovať iné ako mliečne produkty, prípadne privátne značky od reťazcov ako Walmart. Práve Walmart patril v minulosti k najväčším odberateľom výrobkov Dean Foods, v roku 2017 však mlieko začal spracovávať sám.
Výsledkom bolo, že firma Dean Foods musela zrušiť viac než 100 kontraktov na odber mlieka od farmárov vo ôsmich štátoch USA a v siedmich z posledných ôsmich kvartálov zaznamenala čistú stratu. Trhová kapitalizácia firmy predstavuje približne 74 miliónov USD (67,03 milióna eur), čistý dlh však ku koncu júna dosiahol 968 miliónov USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy