Ignorovanie žien stojí finančné spoločnosti 700 miliárd dolárov ročne

, Bloomberg Foto: getty images

Finančný sektor s prevahou mužov prichádza o ročný obrat vo výške viac ako 700 miliárd dolárov, pretože nedokáže počúvať ženy a prispôsobovať im svoje produkty. Informuje agentúra Bloomberg.

„Ženy sú pravdepodobne najväčšou skupinou zákazníkov s nedostatočnými službami v oblasti  financií,“ uviedla Jessica Clempner z konzultačnej firmy Oliver Wyman. „Firmy nechávajú peniaze na stole tým, že nepočúvajú a nerozumejú svojim zákazníčkam."

Mnoho produktov, ktoré sa javia ako rodovo neutrálne, v skutočnosti napĺňajú potreby mužov, pričom najmä produkty na riadenie majetku nie sú dôsledne navrhnuté pre finančný život žien. Napríklad, ak by poisťovne predávali životné poistky ženám v rovnakom objeme ako mužom, mohli by generovať nové poistné vo výške 500 miliárd dolárov, odhaduje Oliver Wyman. Ženy majú skôr tendenciu držať viac svojich aktív v hotovosti ako v akciách a dlhopisoch, tým pádom prichádzajú správcovia majetku a správcovia aktív o potenciálne poplatky vo výške 25 miliárd dolárov, odhaduje štúdia.

Spoločnosť Apple a banka Goldman Sachs boli nedávno vtiahnuté do debaty, či ako veritelia neúmyselne nediskriminujú ženy, pri nasadení algoritmu na určenie toho, ako si Američania požičiavajú peniaze. Debatu rozpútal tweet, že technologická firma údajne rodovo diskriminuje užívateľov pri používaní novej karty Apple. Karta, ktorú Apple vyvinul v spolupráci s Goldman Sachs, ženám nastavuje nižšie limity pre utrácanie než mužom.

Problémy sa znásobujú nedostatkom žien vo vyšších riadiacich funkciách vo finančnom priemysle. V správe sa uvádza, že na celom svete tvoria ženy iba 20 % finančných manažérov, v porovnaní so 16 % v roku 2016. Odvetvie sa musí aj naďalej vyrovnávať s mnohými výzvami, aké malo aj v minulosti, vrátane kariérneho rastu žien.

Súvisiace články

Aktuálne správy