Hranica príjmu zamestnanca s odvodovou úľavou sa zvýši na 678,71 eura

Jednou z podmienok odvodovej úľavy pre ľudí, ktorí sa po dlhodobej nezamestnanosti zamestnajú v pracovnom alebo štátnozamestnaneckom pomere, je dodržanie hraničnej výšky príjmu. TASR o tom informovala Sociálna poisťovňa.
V roku 2019 môže maximálny príjem týchto zamestnancov dosiahnuť 639,18 eura, v roku 2020 hranica príjmu vzrastie na 678,71 eura. Pri dodržaní tejto hranice môže zamestnávateľ na zamestnanca i samotný zamestnávateľ získať zákonom stanovenú úľavu pri platení odvodov.
„Zároveň pripomíname, že hraničná suma sa nemení počas celého obdobia jej uplatňovania. To znamená, že pri pracovných vzťahoch vzniknutých v roku 2019 a pokračujúcich v roku 2020 zostáva hraničná suma príjmu vo výške 639,18 eura. Hraničná suma 678,71 eura určená pre rok 2020 bude platiť až pre tie pracovné pomery, ktoré vzniknú v roku 2020,“ vysvetlil hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.
Odvodovú úľavu si možno uplatniť na maximálne 12 mesiacov trvania pracovného vzťahu. Maximálna výška dosiahnutého príjmu pre zamestnanca s odvodovou úľavou pritom platí aj pri skrátenom pracovnom čase. Úľava sa však netýka zamestnancov na dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru ani ostatných zamestnancov v inom právnom vzťahu, ako je pracovný pomer a štátnozamestnanecký pomer a ani zamestnancov s právom na nepravidelný príjem.
V októbri 2019 evidovala Sociálna poisťovňa 455 zamestnancov s odvodovou úľavou, teda bývalých dlhodobo nezamestnaných a zamestnancov z najmenej rozvinutých okresov.

Súvisiace články

Aktuálne správy