Agenda digitálnych mien: Benoit Coeure mieri do centrálnej banky centrálnych bánk

, CNBC Foto: SITA/AP

Odchádzajúci člen Výkonnej rady ECB Benoit Coeure bude viesť nové oddelenie v Bank of International Settlements zamerané na finančné technológie, ako sú digitálne meny.

Odchádzajúci člen výkonnej rady Európskej centrálnej banky (ECB) Benoit Coeure sa môže tešiť na novú pozíciu v Banke pre medzinárodné platby, kde bude lídrom nového inovačného centra, ktoré bolo založené začiatkom tohto roka s cieľom pochopiť, ako technológie ovplyvňujú centrálne banky na celom svete. Osemročné funkčné obdobie Coeurea v ECB končí 31. decembra a na nový post v BIS nastúpi 15. januára 2020.

Coeure je členom výkonnej rady ECB od roku 2012, kde bol zodpovedný za trhovú infraštruktúru a platby a dohľad nad platobnými systémami. Francúzsky ekonóm stál tiež na čele siedmich pracovných skupín pre stablecoin, a jeho názor vplýval na to, ako technológie formujú svetovú platobnú infraštruktúru.

„Teším sa na to, že v čase rýchlych technologických zmien prinesiem svoje znalosti globálnej komunite centrálnych bánk,“ uviedol Coeure v tlačovej správe v pondelok. „Musíme čo najlepšie využiť inovácie na podporu finančnej stability a podporu finančného začlenenia.“

Coeure vo svojom prejave v septembri tohto roka uviedol, že Facebookom navrhovaný projekt kryptomeny nazvaný Libra je „budíčkom“ pre centrálne banky na celom svete. „Dopyt po rýchlych, spoľahlivých a lacných cezhraničných platbách sa v nasledujúcich rokoch musí ďalej zvyšovať,“ uviedol. „Tvorcovia politík a centrálne banky by mali na tieto výzvy reagovať.“

Zákonodarcovia, tvorcovia politík a regulačné orgány na celom svete sa sústreďujú na kritiku Libry od Facebooku, citujúc riziká, ako je finančná stabilita, pranie špinavých peňazí, financovanie terorizmu a ochrana osobných údajov. Niektorí predstavitelia EÚ sa zaviazali, že zablokujú toto úsilie a tvrdia, že stablecoin podporovaný konzorciom spoločností ohrozuje suverénne meny. Cieľom projektu kryptomeny je podľa Facebooku a neziskovej asociácie Libra, ktorá dohliada nad jej zavedením, poskytnúť rýchlejšie a ľahšie platby používateľom na celom svete.

Úsilie BIS prichádza v čase, kedy veľké technologické spoločnosti,ako Facebook a Apple, hľadajú nové možnosti v rámci odvetvia finančných služieb. BIS, známa ako centrálna banka centrálnych bánk, sídli vo švajčiarskom Bazileji. V jej vlastníctve je 60 centrálnych bánk vrátane Federálneho rezervného systému USA, ECB a Čínskej ľudovej banky.

Súvisiace články

Aktuálne správy