Nové bankové úvery v Číne v októbri klesli viac, ako sa očakávalo

Nové bankové úvery v Číne v októbri klesli viac, ako sa očakávalo, na najnižšiu úroveň za 22 mesiacov. Ale k tomuto poklesu prispeli najmä sezónne faktory, uviedli strážcovia čínskej meny, ktorí predpovedajú, že sa úvery v nasledujúcich mesiacoch opäť zvýšia v rámci snahy o podporu spomaľujúcej sa ekonomiky.
Čínski regulátori sa už viac ako rok snažia zvýšiť bankové úvery a znížiť náklady na financovanie, najmä pre menšie a súkromné spoločnosti, ktoré sa značnou mierou podieľajú na hospodárskom raste a zamestnanosti v krajine.
Rast domáceho dopytu je však naďalej pomalý, pretože investície a spotreba slabnú, zatiaľ čo stúpajúce obchodné napätie medzi USA a Čínou má negatívny vplyv na vývoz. To naznačuje, že budú potrebné ďalšie politické stimuly na podporu hospodárstva.
„Myslíme si, že centrálna banka bude musieť v nadchádzajúcich mesiacoch agresívnejšie uvoľniť menovú politiku, aby sa jej podarilo dosiahnuť obrat vo vývoji úverov, a aby zabránila prudkému spomaleniu aktivity v hospodárstve,“ uviedol v poznámke Julian Evans-Pritchard z Capital Economics.
Čínske banky poskytli v októbri nové pôžičky za 661,3 miliardy jüanov (85,75 miliardy eur), to bolo najmenej od decembra 2017 a prudký pokles oproti septembru, uviedla čínska centrálna banka.
Analytici pritom odhadovali, že nové pôžičky klesnú v októbri na 800 miliárd CNY z 1,69 bilióna CNY v septembri.
Úvery pre domácnosti, najmä hypotéky, sa v októbri znížili na 421 miliárd CNY zo 755 miliárd CNY v septembri, zatiaľ čo podnikové pôžičky klesli na 126,2 miliardy CNY z 1,01 bilióna CNY.
„Tieto údaje odzrkadľujú slabší dopyt po úveroch zo strany firiem, pretože ich dôveru ovplyvnil obchodný spor,“ povedal Nie Wen, ekonóm spoločnosti Hwabao Trust so sídlom v Šanghaji.
Peňažná zásoba M2 v októbri vzrástla o 8,4 % oproti predchádzajúcemu roku. To bolo rovnaké tempo ako v septembri.
Objem nesplatených úverov sa v októbri zvýšil medziročne o 12,4 %. Analytici však očakávali, že stúpne o 12,5 % tak, ako v septembri.

Súvisiace články

Aktuálne správy