Stavebná produkcia po troch mesiacoch poklesu v septembri opäť vzrástla, a to o 2,5 percenta

Výkony stavebníctva v deviatom mesiaci tohto roka dosiahli objem 614,6 mil. eur, po zohľadnení sezónnych vplyvov boli oproti augustu vyššie o 6,2 %.

Stavebná produkcia po troch mesiacoch poklesu v septembri medziročne opäť vzrástla, a to o 2,5 % pri objeme 614,6 mil. eur. Po zohľadnení sezónnych vplyvov bola oproti augustu vyššia o 6,2 %. Výkony stavebníctva v priemere za deväť mesiacov 2019 v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka klesli o 2,3 % na 4,086 mld. eur. Informoval o tom v pondelok Štatistický úrad SR (ŠÚ).

Produkcia realizovaná stavebnými firmami v tuzemsku sa v septembri zvýšila o 0,4 % na 572,8 mil. eur. Stavebné práce na novej výstavbe, vrátane modernizácií a rekonštrukcií, ostali na úrovni vlaňajšieho septembra pri objeme 411,2 mil. eur, práce na opravách a údržbe vzrástli o 0,3 % na 147,2 mil. eur. "V štruktúre tuzemskej produkcie tvorila nová výstavba 71,8 % (o 0,3 p. b. menej ako v septembri 2018), podiel prác na opravách a údržbe tvoril 25,7 %. Z hľadiska výrobného zamerania sa zvýšila výstavba na budovách o 10,7 %, naopak, objem prác na inžinierskych stavbách sa znížil o 10,7 %," uviedol ŠÚ. V rámci tuzemska tvorili práce na budovách 66 %, inžinierske stavby sa podieľali 34 %. Priaznivo sa vyvíjala produkcia realizovaná stavebnými firmami v zahraničí, v septembri medziročne vzrástla o 42,1 % na 41,8 mil. eur a jej podiel na celkovom objeme stavebnej produkcie tvoril 6,8 %.

Čísla stavebníctva v treťom štvrťroku podľa analytika UniCredit Bank Ľubomíra Koršňáka predstavujú významne negatívne riziko pre ich prognózu rastu HDP. "Produkcia stavebníctva sa síce v porovnaní s druhým štvrťrokom v priemere zvýšila o 1,4 % (sezónne očistené podľa prepočtu banky), najmä vďaka silnému septembru, v medziročnom porovnaní sa však jeho pokles prehĺbil z 1,9 % na 3,7 %," upozornil Koršňák v komentári. Navyše, rast stavebníctva podľa neho významne podporila výstavba v zahraničí, ktorá by sa na číslach HDP nemala prejaviť, resp. len v obmedzenej miere.

Stavebná produkcia realizovaná v tuzemsku za deväť mesiacov tohto roka klesla o 3,5 % na 3,838 mld. eur. Objem prác na novej výstavbe, vrátane modernizácií a rekonštrukcií, sa znížil o 5,7 % na 2,73 mld. eur. Stavebné práce na opravách a údržbe klesli o 0,9 % na 994 mil. eur. "V štruktúre tuzemskej produkcie sa podiel novej výstavby, vrátane modernizácií a rekonštrukcií, znížil o 1,7 p. b. na 71,1 %, podiel prác na opravách a údržbe tvoril 25,9 %," dodal ŠÚ. Produkcia v zahraničí za deväť mesiacov vzrástla o 20,4 % na 247,7 mil. eur a na celkovej stavebnej produkcii mala podiel 6,1 %.

"Zvýrazňujúce sa riziká v segmente výstavby infraštruktúry, ktorý mal byť hlavným ťahúňom rastu v tomto roku, ohrozujú i rast slovenského stavebníctva v nasledujúcich mesiacoch. Spomalenie, resp. pokles produkcie v segmente by však mal byť len dočasný, hoci sa môže natiahnuť aj na niekoľko mesiacov," uviedol Koršňák. Významnejší reštart odvetvia možno podľa neho pravdepodobne očakávať najskôr až v budúcom roku. "Riziká však ostávajú významné, pričom oživenie môže oddialiť aj volebný cyklus a prípadné zmeny po voľbách, ktoré môžu preskupiť priority verejných investícií a spomaliť tak prípravné procesy," očakáva analytik. Výstavba budov by už mala mať svoj cyklický vrchol za sebou. "Naďalej neočakávame dlhodobejší silný rast tohto segmentu a septembrový silný rast bude najskôr len dočasný výkyv," dodal Koršňák s tým, že trh s rezidenčnými nehnuteľnosťami by mala čoraz viac schladzovať i prísnejšia regulácia hypotekárneho trhu.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy