Africký mor ošípaných spôsobil najväčšiu infláciu od roku 2012

, dawn Foto: SITA/AP

V októbri rástli čínske spotrebiteľské ceny najrýchlejším tempom za takmer osem rokov v dôsledku prudkého nárastu cien bravčového mäsa spôsobeného vypuknutím afrického moru ošípaných.

Index spotrebiteľských cien (CPI), kľúčový ukazovateľ maloobchodnej inflácie, minulý mesiac dosiahol 3,8 %, uviedol čínsky štatistický úrad, keď vzrástol zo septembrových troch percent na najvyššiu ročnú mieru od januára 2012.

Analytici v prieskume Bloomberg News predpovedali úroveň 3,4 percentuálneho bodu. Ceny bravčového mäsa, základného mäsa v Číne, sa podľa údajov štatistického úradu v uplynulom roku viac ako zdvojnásobili. Podľa oficiálnych štatistík sa vyradilo viac ako milión ošípaných v dôsledku rozšíreného výskytu ohnísk, odkedy sa africký mor ošípaných objavil v auguste 2018. Toto číslo sa však všeobecne považuje za podhodnotené. Výpadok zvýšil ceny iných druhov mäsa, vrátane hovädzieho, kuracieho, kačíc ale aj vajec, keď spotrebitelia prešli na iné zdroje bielkovín. Proti raketovému rastu musela zasiahnuť vláda, aby stabilizovala ceny a zabezpečila dodávky, uviedla oficiálna tlačová agentúra Xinhua. „Čínski lídri sa boja inflácie,“ uviedla v poznámke výskumná spoločnosť Trivium China, ktorá označila zvýšenie cien za „jeden z veľkých hnacích motorov protestov na námestí Nebeského pokoja v čínskom hlavnom meste Pekingu v roku 1989“.

Súvisiace články

Aktuálne správy