Čínski piloti by už onedlho mali trénovať na simulátoroch zo Slovenska

V čínskej provincii Hebei, ktorá sa začala rozvíjať aj vďaka podpore bývalého Československa, by mali pribudnúť nové čínsko-slovenské projekty.

CANGZHOU 10. novembra (SITA – od vyslaného redaktora Michala Pobehu) – Slovenské firmy pokračujú v tradícii hospodárskej spolupráce v čínskej provincii Hebei. V oblasti neďaleko od hlavného mesta Peking, ktorá aj vďaka podpore bývalého Československa vyrástla z ekonomicky slabého farmárskeho regiónu do rozvíjajúcej sa priemyselnej zóny, by už onedlho mohli pribudnúť nové spoločné čínsko-slovenské projekty. Jedným z nich je aj projekt trenčianskej spoločnosti VRM na vybudovanie tréningového centra pre čínskych pilotov.

„Dvadsaťpäť rokov vyvíjame a vyrábame simulátory pre leteckú techniku. Tu v Číne sa snažíme priniesť simulátory leteckej techniky pre výcvik pilotov komerčných aeroliniek. To znamená pilotov lietadiel Boeing, pilotov lietadiel Airbus a ďalších typov lietadiel, ktoré používajú čínske aerolinky,“ povedal novinárom počas návštevy vicepremiéra pre investície a informatizáciu Richarda Rašiho v meste Cangzhou šéf dozornej rady VRM Pavol Grman. Ako dodal, čínsky trh vnímajú ako veľmi perspektívny, keďže rast leteckej prepravy je tu veľmi dynamický a očakáva sa, že počas 15 rokov bude treba pre tento trh vytrénovať až 250 tisíc pilotov.

Trenčianska firma pritom rámcové zmluvy s čínskymi partnermi podpísala už v prvej polovici tohto roka. Teraz dokončuje finálnu zmluvu, ktorá by mohla byť podľa Grmana podpísaná do konca tohto roka. “ Ak toto sa podarí zrealizovať, tak verím tomu, že toto je prvý projekt, ktorý sa dá replikovať s našimi čínskymi partnermi aj do iných provincií,“ dodáva. Aktuálne je dohoda nastavená tak, že dvaja čínski partneri plus mesto vystupujú v pozícii systémového integrátora a finančného investora, VRM by mala dodávať potrebné technológie a know-how pre výcvik pilotov.

Práve provinciu Hebei si pritom na ukončenie svojej týždennej pracovnej cesty do Číny a zároveň oslavu 70. výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi Slovenskom a Čínou vybral podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši. Česká a slovenská stopa je v tomto regióne výrazná, keďže začal prosperovať aj vďaka takmer siedmim stovkám poľnohospodárskej techniky, ktoré ešte v roku 1956 venovalo Československo miestnej vláde. Tá tu následne vybudovala farmu čínsko-česko-slovenského priateľstva, ktorá získala v roku 2003 štatút priemyselnej rozvojovej zóny a v roku 2007 sa včlenila do novovzniknutej Cangzhou New Bohai Area.

Vicepremiér však pri tejto príležitosti pripomenul, že ekonomické vzťahy medzi Slovenskom a Čínou stále nenaplnili svoj potenciál. „Som presvedčený, že na oboch stranách existuje priestor, ako aj kapacity na ďalšiu spoluprácu. S objemom bilaterálneho obchodu v roku 2018 na úrovni 5,87 miliardy eur predstavuje Čína nášho najväčšieho obchodného partnera v Ázii,“ povedal Richard Raš pri návšteve spomínanej farmy, kde je umiestnený dokonca aj slovenský pavilón zo svetovej výstavy Expo 2010 v Šanghaji, či múzeum čínsko-česko-slovenského priateľstva. Podpredseda vlády zároveň dúfa, že čínski investori objavia potenciál prosperujúcej ekonomiky Slovenska, ktorá je súčasťou eurozóny a ktorá už v súčasnosti predstavuje významného hráča v európskom automobilovom priemysle.

Súvisiace články

Aktuálne správy