Odchádzajúci Juncker: Trump neuloží clá na európske autá

, CNBC Foto: SITA/AP

Podľa odchádzajúceho predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera Spojené štáty budúci týždeň neohlásia zavedenie ciel na európske autá.

Prezident USA Donald Trump sa musí do 13. novembra rozhodnúť, či bude na európskych výrobcov automobilov uplatňovať nové povinnosti. V máji tohto roka tvrdil, že dovoz európskych automobilov do USA predstavuje pre USA hrozbu pre národnú bezpečnosť.

V rozhovore pre nemecké noviny Sueddeutsche Zeitung, Juncker uviedol, že Trump neohlási nové clá. "Trump bude trochu dráždiť, ale nakoniec žiadne automobilové clá nezavedie."

Obchodné vzťahy medzi USA a EÚ boli napäté odkedy sa Trump dostal do prezidentského kresla a ukončil rokovania o obchodnej dohode s Európou, ktorú viedla predchádzajúca vláda USA. Minulý rok Trump oznámil zavedenie cla na oceľ a hliník z Európy. EÚ o niekoľko mesiacov neskôr prišla s odvetnými clami na americký tovar v hodnote 2,8 miliardy eur. Nedávno USA oznámili zaviesť clá na európsky tovar v hodnote 7,5 miliardy dolárov. Toto rozhodnutie vyšlo zo sporu o dotácii leteckým spoločnostiam.

Podľa CNBC, aj napriek súčasnej situácii, komisárka EÚ pre obchod Cecilia Malmstromovása sa telefonicky spojila s Robertom Lighthizerom, obchodným zástupca USA, kvôli transatlantickým obchodom. Šlo vôbec o prvé rokovanie od posledného kola colných sadzieb USA v Európe. Americký minister obchodu Wilbur Ross minulý mesiac pre Financial Times povedal, že nové rozhovory s Európou by mohli byť alternatívou k zavedeniu ciel na automobily plánované na november.

Súvisiace články

Aktuálne správy