Objem úverov amerických spotrebiteľov v septembri stúpol o 2,8 %

Úvery v kategórii študentských pôžičiek a úverov na autá sa zvýšili o 4,2 %, ale požičiavanie si prostredníctvom kreditných kariet o 1,2 % kleslo.

Objem úverov amerických spotrebiteľov v septembri mierne posilnil. Smerom nahor ho posunul rast študentských pôžičiek a úverov na autá, ale pôžičky v kategórii zahŕňajúcej hlavne kreditné karty už druhý mesiac v rade oslabili. Informoval o tom americký Federálny rezervný systém (Fed), ktorý uviedol, že celkový objem spotrebiteľských úverov v USA v septembri stúpol o 2,8 percenta na 4,15 bil. USD.

Úvery v kategórii študentských pôžičiek a úverov na autá sa zvýšili o 4,2 percenta, ale požičiavanie si prostredníctvom kreditných kariet oslabilo o 1,2 percenta. Výdavky Američanov sú na dobrej úrovni, ale v uplynulých mesiacoch si menej požičiavajú. Stabilný rast príjmov totiž spotrebiteľom umožňuje zvyšovať nákupy a zároveň zväčšovať úspory.

Vývoj objemu úverov spotrebiteľov v USA sa pozorne sleduje ako znak sily ich výdavkov. Americká ekonomika počas augusta až septembra medziročne posilnila iba o 1,9 percenta.
(1 EUR = 1,1077 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy