Ženy miliardárky: Nový rozvíjajúci sa trh

, fnlondon Foto: SITA/AP

Podľa najnovšej analýzy spoločností UBS a PwC sa počet svetových miliardárok za ostatných päť rokov zvýšil takmer o polovicu, čím prekonal tempo rastu mužských kolegov.

Podľa správy „Miliardársky efekt“, z dielne švajčiarskej banky a audítora z veľkej štvorky,  uverejnenej 7. novembra, sa počet žien s čistým imaním vo hodnote 10 a viac ciferného čísla, zvýšil medzi rokmi 2013 a 2018 zo 160 na 233. Autori správy nazvali nárast o 46 % faktorom Athena, po gréckej bohyni múdrosti, odvahy a inšpirácie. Pre porovnanie, muži miliardári rástli tempom 39 %, ich počet sa za rovnaké obdobie zvýšil na 1 868.

Svetové miliardárky držia v súčasnosti kombinované čisté imanie v hodnote 871,2 miliárd dolárov, čo je o 26 % viac ako v roku 2013. K rastu prispeli najmä podnikateľky z Ázie, kde počet miliardárok stúpol o vyše 123 %. Medzi ženami, ktoré sa k bohatstvu dopracovali v roku 2018 „vlastnoručne“ sú napríklad Li Haiyan a Shu Ping, ktoré sa medzi miliardárov zaradili po počiatočnej verejnej ponuke ich reštauračného reťazca Haidilao. Alebo Anastasia Soare, rumunsko-americká autorka značky krásy Anastasia Beverly Hills, či Tatyana Bakalchuk, zakladateľka Wildberries, najväčšieho ruského on-line predajcu. Správa poznamenáva, že štyri z desiatich miliardárok zbohatli vybudovaním úspešnej firme v spotrebiteľskom a maloobchodnom sektore.

Anastasia Soare

Celkový počet miliardárov sa medziročne znížil o 2,6 % na 2 101 v roku 2008, čisté imanie sa scvrklo o 4,3 % na 8,5 bilióna dolárov. „Bolo to čiastočne spôsobené silným dolárom, ako aj volatilnými finančnými trhmi a menej stabilnými ekonomickými podmienkami,“ píšu analytici. Pokles bol najvýraznejší v Číne, kde celkové imanie miliardárov kleslo o 12,3 %. „Rok 2018 bol rokom, keď sa hospodársky rast Číny zastavil. Vláda sa usilovala o posilnenie finančnej páky v systéme tieňového bankovníctva a sprísnila finančnú likviditu v niektorých odvetviach súkromného sektora. Taktiež sprísnila reguláciu väčšiny novej ekonomiky. Index MSCI China klesol o 18,8 % (v USD), čo je najhoršia výkonnosť od roku 2011,“ píšu autori správy.

Súvisiace články

Aktuálne správy