Americké firmy sedia na hromade hotovosti: Prečo nemíňajú?

, CNBC Foto: SITA/AP

Firmy môžu peniaze minúť na kapitálové investície a akvizície, alebo ich použiť ako návratnosť akcionárom prostredníctvom spätného odkúpenia a dividend. Niektorí tvrdia, že najmä spätné odkupy sú krátkodobým stimulom pre investorov na úkor dlhodobého zdravia spoločnosti a ekonomiky ako takej.

Microsoft má podľa odhadov FactSet v súčasnosti najväčšiu hromadu hotovosti za posledný štvrťrok, 136,6 miliárd dolárov. Berkshire Hathaway, Alphabet a Apple nijak extrémne nezaostávajú, držia 128,2 miliárd dolárov, 121,2 miliárd dolárov a 100,6 miliárd dolárov. Facebook, Amazon, Ford, Oracle, Cisco a Bristol-Myers dopĺňajú zvyšných 10 z TOP zoznamu. Tieto údaje zahŕňajú hotovostný zostatok spoločnosti, ako aj jej krátkodobé investície, napríklad dlhopisy.

Existuje mnoho možných dôvodov, prečo spoločnosti neutrácajú viac vzhľadom na svoje obrovské rezervy. Jedným z vysvetlení je, že jednoducho čakajú na ten správny čas. „Myslím si, že akvizície sú niečo, o čom všetky tieto spoločnosti uvažujú, keď sa v cykle dostávame ďalej, hľadajú spôsoby, ako udržať zrýchlenie rastu na najvyššej úrovni,“ povedal analytik Nomura, Christopher Eberle pre televíziu CNBC. Lee Horowitz z Evercore tvrdí, že je to spôsob na prekonanie cyklických poklesov a aby využili výhody trhových výnosov na vyzdvihnutie aktív.

Množstvo hotovosti ale neznamená, že tieto spoločnosti neutrácajú vôbec. Ford, Cisco, Bristol-Myers, Oracle, Microsoft a Apple v súčasnosti vyplácajú dividendy a všetkých 10 spoločností okrem Amazonu tento rok odkúpilo späť vlastné akcie. Niektorí analytici však tvrdia, že to nestačí.

Berkshire Hathaway Warrena Buffetta v sobotu oznámil hotovostný zostatok 128 miliárd dolárov za tretí štvrťrok a program spätného odkúpenia akcií vo výške 700 miliónov dolárov. Podľa analýzy Morgan Stanley je spätný odkup v porovnaní s hotovostným zostatkom spoločnosti nevýrazný. Aj analytici UBS uviedli, že zostali prekvapení, že „spoločnosť nebola agresívnejšia“ pri odkupe.

Berkshire Hathaway sa od roku 2015 nepustil do žiadnej rozsiahlej akvizície. Buffett hovorí, že v posledných rokoch mnoho akcií ponúkalo oveľa viac, než nákup firiem ako celku. Kým Buffett nevidí dôvod pre akvizície, iné spoločnosti áno. Začiatkom tohto mesiaca spoločnosť Alphabet oznámila, že kupuje Fitbit za 2,1 miliárd dolárov, čo je 7,35 dolárov na akciu. Dohoda ešte nie je schválená regulátorom, námietky sa týkajú likvidácie konkurenčného prostredia a koncentrácie hospodárskej sily. Lee Horowitz tvrdí, že vzhľadom na zvýšené regulačné prostredie budú fúzie a akvizície pokračovať v menšom rozsahu. Amazon nedávno kúpil  Ring za 900 miliónov dolárov a PillPack za 735 miliónov dolárov. Podľa Horowitza takéto transakcie okolo 1 miliardy dolárov budú pokračovať, ale akvizícia v rozsahu Whole Foods, ktorú technologická spoločnosť v roku 2017 kúpila za hotovosť 13,7 miliárd dolárov, sa v súčasnosti už opakovať nebude.

Aj Microsoft, ktorý má 136,6 miliárd dolárov v hotovosti, nakupoval. Medzi nedávne akvizície patrí startup zameraný na reklamu PromoteIQ, dátová spoločnosť BlueTalon a spoločnosť z oblasti digitálnej reklamy Drawbridge. Posledná veľká akvizícia spoločnosti prebehla v júni 2018, vtedy kúpil akcie GitHub za 7,5 miliardy dolárov. V minulom štvrťroku spoločnosť tiež vrátila akcionárom takmer 8 miliárd dolárov prostredníctvom spätného odkupu a dividend, čo predstavuje medziročný nárast o 28 %. Alex Zukin z RBC uviedol, že „v posledných rokoch sú spoločnosti menej aktívne v oblasti fúzií a akvizícií, pretože ocenenia v tomto odvetví boli obzvlášť vysoké.“ Konkrétne hovoril o spoločnosti Microsoft a Oracle.  

Žiadna firma pravdepodobne nečelí väčšej špekulácii o svojom hotovostnom zostatku ako Apple. Pri krátkodobých a dlhodobých držbách hotovosti sa zostatok spoločnosti Apple zvyšuje až na 205,9 miliárd dolárov. Firma minula za posledný štvrťrok len 18 miliárd dolárov na spätné odkúpenie a 2,5 miliardy dolárov na dividendy. V roku 2018 spoločnosť Apple uviedla, že jej cieľom je stať sa časom „net cash neutral“, čo znamená, že hotovosť na ruku sa vyrovná nesplateným dlhom.
 

Aj keď týchto desať spoločností sedí na hromade hotovosti, celkové hotovostné zostatky v amerických firmách minulý rok poklesli na trojročné minimum 1,685 bilióna dolárov podľa Moody's Investor Services, ktorý uskutočnil prieskum medzi 928 nefinančnými spoločnosťami so sídlom v USA.

Je tiež dôležité si uvedomiť, že hotovostné zostatky samy o sebe nič nehovoria. Napríklad Oracle má hotovosť 35 miliárd dolárov, ale dlh vo výške 48 miliárd dolárov, čo znamená, že je zadlžená.
Navyše, nie je výnimkou, že hotovostné zostatky držia nadnárodné firmy mimo USA, aby sa vyhli daňovému zaťaženiu.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy