25 kúpeľní: Bezosov majetok pomáha nájsť dôvody pre zdanenie bohatých

, MW Foto:SITA/AP

Robert Reich, bývalý minister práce v Clintonovej administratíve, je najpredávanejším autorom, dokumentaristom a profesorom verejnej politiky na Kalifornskej univerzite v Berkeley. Zjavne ale nie je fanúšikom miliardárov.

Reichov tweet zacielený na najbohatšieho muža sveta, za pár dní získal 127 000 lajkov. Väčšinou ľudia súhlasili s jeho názorom, že bohatí by mali odvádzať vyššie dane z majetku.

Našli sa však aj výnimky. „A čo tak, aby Jeff Bezos každého prepustil a jeho prácu nahradil strojmi. Nezamestnaní potom môžu hľadať prácu inde, založiť si vlastnú firmu, alebo sa prepadnúť pod hranicu chudoby,“ napísal užívateľ Redditu pod prezývkou Prethor ako odpoveď na Reichov tweet. „Je ľahké na niekoho nadávať, ale už tak jednoduché nie je vytvoriť niekoľkomiliónovú spoločnosť. Alebo dokonca aj malú firmu.“

Vo svojej prezidentskej kampani sa senátorka Elizabeth Warrenová snaží prezentovať plán, ktorý zahŕňa zdaňovanie miliardárov vo výške 6 centov za každý dolár čistého imania nad 1 miliardu dolárov. Tieto dane by šli na financovanie zdravotnej starostlivosti. „Zdravotnú starostlivosť pre všetkých je možné financovať bez akýchkoľvek nových daní pre strednú triedu. Stačí aby sme oslovili veľké firmy, bohatých a dobre situovaných, aby zaplatili spravodlivý podiel," uviedla.

Kým Warrenová poukazovaním na rozširujúcu sa priepasť medzi bohatými a chudobnými naháňa politické  body v predvolebnej kampani, britský filozof Tom Whyman svoje rozhorčenie ventiloval na stránkach The Outline. „Každý miliardár je viac než len jednoduché zlyhanie politiky. Každý miliardár je dôkazom základnej chyby v štruktúre morálneho vesmíru.“

Súvisiace články

Aktuálne správy