Rekordné úrovne: Bitcoin za 20 tisíc USD bol podvod

, WSJ;CNBC Foto: getty images

Jediný anonymný manipulátor spôsobil, že sa bitcoiny pred dvoma rokmi obchodovali za 20 000 dolárov.

Boom obchodovania s bitcoinmi v roku 2007 spôsobila iná digitálna mena a jej manipulácia. Všetko to riadil jeden jediný hráč, tvrdí aktuálna štúdia o ktorej informoval Wall Street Journal.

S výskumom prišli profesori financií John Griffin a Amin Shams z Texaskej univerzity a Ohio State University. Vo svojej práci analyzovali viac ako 200 gigabajtov údajov z histórie transakcií medzi bitcoinmi a tethrom, ďalšou digitálnou menou. Tether je aktívum známe ako „stable coin“, token ktorého obchodná hodnota je viazaná na dolár.

Zistili sme, že identifikované vzorce nie sú prítomné v iných tokoch a tomuto veľkému hráčovi možno pripísať takmer celý cenový výkyv," napísali Griffin a Shams. Zmapovali sme tieto údaje smerujúce  do oboch blokov a zistili sme,  že jeden hráč alebo entita (označená ako 1LSg) je za väčšinou vzorov, ktoré dokumentujeme." Štúdia zistila, že prostredníctvom burzy Bitfinex bol jediný hráč schopný manipulovať s dopytom po bitcoinoch prostredníctvom „extrémnych“ tokov tetheru. K manipulácii došlo, keď sa na konci roku 2017 cena bitcoinu zvýšila na historicky najvyššiu hodnotu, takmer 20 000 dolárov.

 

Hoci najnovšia štúdia neidentifikuje konkrétneho manipulátora, profesori naznačujú, že tí, ktorí prevádzkujú Bitfinex, buď vedeli o tejto operácii, alebo dokonca boli v schéme nápomocní. Poradca Bitfinexu Stuart Hoegner pre WSJ povedal, že práci „chýba jej akademická rigoróznosť.“ Tvrdí, že „za trhovým dopytom po kryptomene tether bol globálny vzostup tejto digitálnej meny.“

Bitfinex aj Tether Ltd., spoločnosť, ktorá má tether pod kontrolou, sú vlastnené a prevádzkované rovnakými ľuďmi. WSJ poznamenal, že americké ministerstvo spravodlivosti a generálny prokurátor v New Yorku vyšetrujú obe spoločnosti z dôvodu údajného podvodu.

„Jednou z najväčších obáv SECu je, že krypto podlieha manipulácii. Zdá sa, že táto štúdia dodáva tomuto argumentu vierohodnosť,“ uviedol analytik Cowen Jaret Seiberg.

Už analýza uverejnená v marci zistila, že 95 % bitcoinových spotových obchodov sú podvody. Prieskum Bitwise pre SEC, zistil, že legitímnych bolo len 273 miliónov dolárov z priemerného denného objemu bitcoinov vo výške približne 6 miliárd dolárov.

Cowen povedal, že výsledky štúdie Griffina a Shamsa pravdepodobne sposbia ešte väčšiu reguláciu kryptomien zo strany zákonodarcov. „Je to negatívny signál pre úsilie o spustenie krypto ETF a pre Libru z dielne Facebooku," dodal Seiberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy