Euro bola strategická chyba, hovorí guvernér maďarskej centrálnej banky

, FT;ČTK Foto: TASR/AP;SITA/AP

Jednotliví členovia by mali mať možnosť v najbližších desaťročiach eurozónu opustiť a tí, ktorí v nej zostanú, by sa mali pokúsiť vytvoriť udržateľnú globálnu menu, uvádza György Matolcsy, guvernér maďarskej centrálnej banky v nedeľnom vydaní denníka Financial Times.

Maďarsko nepatrí do eurozóny a nestanovilo si termín, do kedy sa euro zaväzuje prijať. "Existuje škodlivá dogma, že euro bolo 'normálnym' krokom smerom k zjednoteniu západnej Európy. Spoločná európska mena však vôbec nebola normálna, pretože nespĺňala takmer žiadny základný predpoklad," pokračuje Matolcsy.

Dvadsať rokov po zavedení eura nemáme prvky, ktoré by úspešnú globálnu menu charakterizovali: spoločný štát, rozpočet, ktorý by predstavoval aspoň 15 až 20 percent hrubého domáceho produktu (HDP) eurozóny alebo minister a ministerstvo financií eurozóny, vysvetľuje šéf maďarskej centrálnej banky.

Podľa Matolcsyho by Európa mala hľadať cesty, ako sa dostať z eurovej pasce, ktorú, ako sa podľa neho často zabúda, vytvorili Francúzi zo strachu pred zjednoteným Nemeckom a nemeckou Európou. Nielenže sa tento cieľ vraj dosiahnuť nepodarilo a silné Nemecko je späť, ale aj samotný Berlín, ktorý vďaka euru slabšiemu než jeho marka mohol vo veľkom exportovať, sa začal cítiť v bezpečí a zanedbal investície do infraštruktúry a nového priemyslu, zmeškal digitálnu revolúciu, podcenil nástup Číny a nepodarilo sa mu vytvoriť paneurópske firmy schopné čeliť globálnej konkurencii.

Európania by sa podľa maďarského guvernéra mali vzdať sna o mocnosti, ktorej mena by konkurovala americkému doláru. Viedol totiž k skrytej aj otvorenej vojne USA proti eurozóne a Európskej únii, napísal Matolcs a vyzval k reforme Maastrichtského dohovoru, ktorý v roku 1992 stanovil podmienky na prijatie eura.

„Nastal čas prebudiť sa z tohto škodlivého sna. Dobrým východiskovým bodom by bolo uznať, že jednotná mena je pascou prakticky pre všetkých jej členov – z rôznych dôvodov – nie zlatou baňou. Štáty EÚ, tak v eurozóne, ako aj mimo nej, by mali pripustiť, že euro je strategickou chybou,“ uviedol Matolcsy v stanovisku

Maďarsko malo v priebehu rokov komplikované vzťahy s EÚ a predseda vlády Viktor Orbán sa považuje za tŕň v oku Bruselu. V roku 2014 Európska centrálna banka oznámila politikom v Budapešti, že návrh zákona, ktorý by umožňoval uložiť sankcie voči členom centrálnej banky, ktorí nepredložili majetkové priznanie, nie je v súlade s právom EÚ. Nezávislosť maďarskej centrálnej banky spochybňovali aj európski zákonodarcovia.

Súvisiace články

Aktuálne správy