Americká sexuálna recesia by mohla viesť k hospodárskej depresii

, CNBC Foto: getty images

Zabudnite na obchodné vojny, robotizáciu, či nedostatok zručností. Skutočnou hrozbou pre americkú ekonomiku môže byť to, že čoraz menej Američanov má náladu na sex. Správy o americkej sexuálnej recesii dokážu ovplyvniť celý rad sektorov od nehnuteľností až po odevný priemysel.

Čelí Amerika ekonomickým výzvam, pretože mladí Američania majú menej sexu? Alebo majú mladší Američania menej sexu kvôli jedinečným ekonomickým výzvam? Podľa štatistických údajov má ekonomická bezpečnosť pre mileniálov vysokú prioritu pred vstupom do vážneho partnerského vzťahu.  

Americká ekonomika rastie už viac ako 10 rokov, je to po väčšinu obdobia života dospelých Američanov vo veku do 30 rokov. Prečo potom tie správy o nižšej miere pohlavnej aktivity?

Niektorí odborníci sa zameriavajú na skutočnosť, že mileniálov trápia rastúce dlhy zo študentských pôžičiek, čo zhoršuje ich ekonomickú realitu oproti starším generáciám. Ukazuje sa však, študentské pôžičky nie sú pre Američanov vo veku 23 až 38 rokov hlavným zdrojom dlhu. Je to dlh z kreditnej karty. Táto skutočnosť poukazuje na rozdiely v životnom štýle mladých.

Niekoľko štúdií nedávno obviňovalo z poklesu miery sexu a sobášov oblasť technológií a nové príležitosti, ktoré mladým umožňujú vyhýbať sa osobným vzťahom. Všetko od on-line porna až po sofistikované videohry, sociálne médiá je mnohokrát využívané ako náhrada za skutočný ľudský kontakt, najmä u mužov. Táto tendencia mužov hľadať si náhradu môže byť najväčším dôvodom poklesu záujmu o trvalejší vzťah.

Nová štúdia z Cornell University ukazuje, že ženy budú stále viac priťahované a budú chcieť vstúpiť do manželstva s mužmi so silnejšou ekonomickou perspektívou. Napriek desaťročiam pozitívnych krokov pri odstraňovaní rozdielov medzi pohlaviami na pracovisku aj mimo neho si ženy stále myslia, že sú bohatší muž atraktívnejší. Takže muži musia byť stále usilovnejší, ak chcú prilákať pozornosť žien. Teraz však technológie, ktoré umožňujú omnoho ľahšie získať náhradu za toto uspokojenie. Vyhýbanie sa tlaku, aby zarobili viac, pravdepodobne povedie k multimiliardovým pretekom v tom, komu sa podarí vytvoriť realistického robota na sex. Sexuálna recesia sa javí ako ešte hrozivejšia ak technológie, najmä umelá inteligencia vážne oslabuje prapôvodnú ľudskú túžbu páriť sa a robiť potrebné kroky, aby sa tak stalo. Táto „práca“ bola od začiatku civilizácie nevyhnutnou súčasťou ekonomiky.

Súčasný trend je samozrejme pozitívny, keď by sme sa zamerali čisto na tínedžerov. Sex a tehotenstvo mladistvých naďalej klesá a je to príklad zvýšenej zodpovednosti. Ale pre mužov vo veku 20 a viac rokov sa sexuálna recesia javí ako príznak oneskoreného vstupu do sveta plne zodpovednej dospelosti. Nie je to len o odsťahovaní sa z domácnosti  rodičov, ale aj o nadviazaní vzťahov a založení si vlastnej rodiny. Nikto nehovorí, že by ľudia mali mať sexuálne vzťahy, ak nemajú skutočný vzťah. Klesajúca miera pohlavnej aktivity je však znakom zodpovedajúceho poklesu množstva vzťahov.

Menej ľudí ochotných vytvárať nové kontakty vedie k poklesu možností a nemusíte byť ekonomický génius, aby ste vedeli, že menej manželstiev a detí celkovo oslabuje ekonomický dopyt. Aktuálne sa začalo hovoriť o hrozbách, ktoré predstavujú technológie pre doteraz tradičné pracovné mista. Avšak pokles pohlavnej aktivity môže byť najjasnejším znakom toho, že technologické výzvy modernej lásky môžu byť najväčšou ekonomickou hrozbou zo všetkých.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy