Hodinový posun: Aký má letný čas dopad na finančné trhy

, theconversation Foto: getty images;

Niekoľko vedeckých štúdií upozorňuje na skutočnosť, že letný čas dokáže narušiť rozhodovacie procesy u ľudí v dôsledku narušenia cirkadiánneho rytmu alebo telesných hodín. Výskum napríklad zistil, že ľudia zažívajú výraznejšie výkyvy nálady krátko po prestavení času. Štatistiky poukazujú na nárast počtu dopravných nehôd a viac ľudí má tendenciu trpieť zdravotnými komplikáciami.

Ukazuje sa, že zmena z letného času na zimný a naopak môže mať vplyv aj na finančné trhy. Vo svojom výskume na to poukázal Antonios Siganos z University of Glasgow.  Zistil, že rozhodovanie investorov je ovplyvnené posunom času.

Pri svojej práci sa zameral na výkonnosť akcií spoločností zameraných na fúzie v nadväznosti na ohlásenie fúzie. Ukázalo sa, že akcie týchto spoločností v priemere rástli viac ako normálne a boli volatilnejšie v prvý obchodný deň po zmene času. Koniec koncov, aj profesionálni investori sú len ľudia a posun času ovplyvňuje ich rozhodnutia rovnako ako kohokoľvek iného. Bez ohľadu na ich kvalifikáciu a skúsenosti.

Letný čas, ako ho poznáme v Európe znamená, že sa na začiatku jari posunú hodinové ručičky o hodinu dopredu, aby sa zvýšilo množstvo slnečného svetla vo večerných hodinách. Potom sú opäť posunuté naspäť pred zimou, ráno sa zvýši množstvo slnečného žiarenia a západ slnka nastane skôr. Zdá sa, že hodinový rozdiel má prekvapivo veľký vplyv na spánok a správanie sa ľudí.

Výkyvy nálady, riskovanie
Antonios Siganos s cieľom preskúmať vplyv posunu času na finančné trhy študoval návratnosť akcií viac ako 5 500 firiem zameraných na fúzie medzi rokmi 1977 a novembrom 2017 v USA. Celkovo 90 týchto fúzií bolo ohlásených v pondelok po víkende alebo cez víkend so zmenou letného času. Na fúzie sa zameral preto, že ide zvyčajne o neočakávané udalosti a preto existuje zvyčajne výrazná reakcia investorov na tieto oznámenia. Do úvahy sa brali aj úniky informácií a fámy, ako aj množstvo ďalších faktorov, ako je veľkosť spoločnosti.

Keď sa oznámi fúzia, cieľová spoločnosť zaznamená v priemere návratnosť 10 % z oznámenia. Dôvodom je skutočnosť, že zlúčenie je vo všeobecnosti dobrou správou pre jej akcionárov. Keď sa však fúzia oznámi cez víkend alebo v pondelok po posunutí na zimný čas, priemerný výnos akcií sa zvýšil o približne 2,5 % viac v porovnaní s oznámeniami, ktoré sa uskutočnili v iné dni. To už je  štatisticky významné zvýšenie ziskov pre cieľové firmy.

Na základe kontrol je možné túto zmenu pripísať narušeným spánkovým modelom investorov. V  krátkom časovom horizonte majú k dispozícii nadmerné množstvo informácií. S množstvom dôkazov, že investori zažívajú relatívne silnejšie výkyvy nálad a vyššie riziko podstupovania rizika, keď je narušený ich vnútorný rytmus, sa zdá, že časový posun spôsobuje, že investori tlačia ceny akcií cieľových firiem na extrémnejšie hodnoty.

Je načase s posúvaním skoncovať?
V marci 2019 Európsky parlament hlasoval za ukončenie posúvania času. Zdá sa, že návrh mal rozsiahlu podporu, prešiel s 410 hlasmi proti 192. Až 84 % a 4,6 milióna odpovedí v rámci prieskumu sa vyjadrilo v prospech tohto posunu. Tieto výsledky otvárajú diskusiu týkajúcu sa užitočnosti letného času a toho, či by sa mal, alebo nemal zrušiť. Zdá sa, že časový posun má nepriaznivý vplyv aj na finančné trhy, nie len na zdravie ľudí.

Siganosova štúdia ukazuje, ako aj mierne zmeny v spánkových modeloch môžu ovplyvniť investičné rozhodnutia. Naše individuálne vzorce spánku sa môžu líšiť oveľa viac ako len o jednu hodinu denne, čo vyvoláva obavy, nakoľko náš spánok môže ovplyvniť naše rozhodovanie. Toto je, samozrejme, obzvlášť dôležité pre investičných odborníkov.

Súvisiace články

Aktuálne správy