Zisk na Wall Street rástol, priemerná mzda klesla na 398 600 dolárov ročne

, ČTK Foto: SITA/AP

Úhrnný zisk pred zdanením finančných firiem z newyorskej Wall Street v polroku medziročne vzrástol o 11 percent na 15,1 miliardy dolárov. To je najlepší výsledok pre prvý polrok za posledných desať rokov. Vyhlásil to úrad hlavného kontrolóra verejných financií štátu New York.

Ziskovosť v sektore cenných papierov rástla tri roky za sebou. Rast čistých výnosov spomalil vplyvom oslabenia niektorých činností, upozornila agentúra Reuters.

Spomalenie globálnej ekonomiky a pokračujúce obchodné napätie by však mohlo mať negatívny vplyv na ziskovosť týchto firiem v druhej polovici roka."Nestabilné trhy, globálne obchodné napätie a politické turbulencie vyvolali ekonomické znepokojenie a spomalili globálny ekonomický rast," povedal kontrolór Thomas DiNapoli.

Výsledky veľkých amerických bánk za tretí štvrťrok ukazujú oslabenie ich podnikania súvisiaceho s trhom. Spotrebiteľské divízie ale zostávajú silné, takže banky vykázali vyšší zisk, než sa čakalo.

Sektor cenných papierov, ktorý sa koncentruje na Wall Street, sa na ekonomike New Yorku podieľa 17 percentami. Za posledných päť rokov vytvoril v meste 15 400 nových pracovných miest. Stále tu však pracuje o štyri percentá menej ľudí ako v roku 2007, napísala agentúra AP.

DiNapoli tiež uviedol, že priemerná mzda v odvetví vlani, vrátane bonusov, klesla o 5,6 percenta na 398 600 USD, avšak bola vyššia ako v čase finančnej krízy v roku 2008. Dôvodom poklesu bolo hlavne zníženie bonusov o 17 percent. Tie môžu tvoriť viac ako tretinu mzdy.

Súvisiace články

Aktuálne správy