Mestskí a obecní policajti budú dostávať príspevok za prácu

Bývalí obecní policajti budú dostávať príspevok za svoju prácu. Poslanci Národnej rady (NR) SR v pondelok odsúhlasili pozmeňujúci návrh nezaradenej poslankyne Aleny Bašistovej, ktorý predložila k novela zákona o cestnej premávke. Nárok na príspevok budú mať bývalí policajti, ktorí majú aspoň 56 rokov a v obecnej polícii odpracovali najmenej 25 rokov.
Príspevok bude riešený formou dávky osobitného sociálneho poistenia, jeho výška bude predstavovať 60 percent priemernej mzdy oprávnenej osoby. Osobitný sociálny poistný systém je podľa predkladateľky založený na báze samofinancovania. Príslušník obecnej polície počas obdobia, keď trvá jeho pracovný pomer, bude platiť poistné na príspevok vo výške troch percent z vymeriavacieho základu určeného všeobecným predpisom o sociálnom poistení.
„Príspevok za prácu v obecnej polícii má prispieť k zlepšeniu pracovnej a sociálnej situácie príslušníkov obecnej polície v preddôchodkovom veku. Zároveň má byť dôležitou motiváciou na výkon povolania obecného policajta v aktívnom fyzickom veku (21 – 50 rokov),“ vysvetlila predkladateľka.
O príspevok bude musieť bývalý policajt písomne požiadať, o priznaní rozhodne jeho zamestnávateľ a vyplácať ho bude Sociálna poisťovňa. Nárok na príspevok zaniká, ak bývalý žiadateľ dosiahol dôchodkový vek, ako aj vtedy, ak mu bol priznaný predčasný starobný dôchodok.

Súvisiace články

Aktuálne správy