Dvanásť najzdravšie rastúcich malých firiem Slovenska

, slovenskediamanty.sk

Ocenenie Diamanty slovenského biznisu je jediným rebríčkom na Slovensku, ktorý dlhodobo mapuje najrýchlejšie zdravo rastúce malé a stredné spoločnosti na Slovensku na základe objektívnych ekonomických ukazovateľov.

Organizátormi ocenenia sú magazín Forbes a private equity investor Enterprise Investors. Na 11. odovzdávaní cien, ktoré sa uskutočnilo v hoteli Palace Art Hotel Pezinok, získalo ocenenie dvanásť firiem v štyroch regiónoch: západné Slovensko, stredné Slovensko, východné Slovensko a Bratislava.

V Bratislave najrýchlejšie a najzdravšie rástla firma Pixel Federation, ktorú spoluzakladali aj manželia Šimon a Lucia Šickovci v roku 2007. Počítačové a mobilné hry, ktoré Pixel vyvinul, hralo doposiaľ viac ako 75 miliónov ľudí v dvoch stovkách krajín sveta. Každý deň pritom pribudne približne ďalších 80-tisíc hráčov. Na ďalších miestach boli ocenené spoločnosti XIMEA a RESCO.

Na západnom Slovensku titul obhájila firma Fekollini zo Sládkovičova, ktorá vyše 23 rokov vyrába bagety a sendviče pod značkou Pierre Baguette. Denne produkuje 200-tisíc produktov pre odberateľov na Slovensku, v Česku, Poľsku, Rakúsku a Slovinsku. Druhé a tretie miesto získali spoločnosti Power Grid z Považskej Bystrice a ARTRA z Oslian.

V stredoslovenskom regióne bodoval žilinský KROS, tradičný producent ekonomického a stavebného softvéru. Ďalšie miesta obsadili firmy mobil online z Lučenca a MTS z Krivej na Orave. KROS bodoval už po piatykrát, čo je absolútny rekord v 11-ročnej histórii súťaže.

Firma 2J Antennas z Bardejova obsadila prvú priečku na východe. Podnik sa špecializuje na vývoj a výrobu špeciálnych antén. Ďalšie miesta patrili košickým firmám WIDA Innovative a Telegrafia.

Cenu v kategórii Inovatívna firma roka získala spoločnosť RESCO.

Rebríček rýchlo rastúcich malých a stredných podnikov zostavuje spoločnosť Enterprise Investors spolu s partnermi podujatia. Do rebríčka sú zaradené spoločnosti bez účasti zahraničného kapitálu, so ziskovým hospodárením za minimálne dva predchádzajúce roky a s ročnými tržbami v rozmedzí 2 – 50 miliónov eur. V rebríčku sa odráža súbor kritérií ako rast tržieb a ziskovosť, ale aj etické štandardy riadenia a sociálne aspekty podnikania..

“Malé a stredné firmy sú chrbtovou kosťou slovenskej ekonomiky. Skvelou správou je, že mnohé firmy sa umiestňujú v rebríčku opakovane, čiže dokážu kontinuálne rásť. Tie, ktoré sme ocenili tento rok, majú šancu zásadne vyrásť a dosiahnuť veľké medzinárodné úspechy,” povedal na slávnostnom odovzdávaní cien Martin Chocholáček, viceprezident spoločnosti Enterprise Investors.

Takmer 1400 hodnotených malých firiem s priemerným rastom tržieb 7 %

Juraj Porubský, šéfredaktor magazínu Forbes, k oceneniu dodal: „Diamanty Slovenska sú malé giganty. Malé, pretože sa na nich pozeráme v prítomnosti. A giganty, pretože vidíme ich význam v budúcnosti. Viaceré spoločnosti, ktoré získali ocenenie, vyrástli a prekročili hranice našej krajiny. Je skvelé vidieť, ako sa ich potenciál napĺňa.“

Pavol Pravda, direktor PwC, ktorá bola odborným partnerom rebríčka, dodal, že celkový obrat hodnotených malých a stredných podnikov bol 22,7 miliardy eur, z toho vyše 8 miliárd v Bratislave. “Najrýchlejšie pritom rástli firmy na východnom Slovensku,“ zhodnotil Pravda. 

Súvisiace články

Aktuálne správy