Kurz eura v stredu mierne klesol na 1,1115 USD/EUR

Spoločná európska mena aj britská libra v stredu mierne oslabili. Euro sa neskoro popoludní predávalo po 1,1115 USD, teda pri o niečo nižšom kurze ako ráno.
Európska centrálna banka (ECB) stanovila v stredu referenčný kurz na 1,1128 (v utorok: 1,1130) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8986 (0,8985) eura.
Negatívny vplyv na euro aj britskú libru malo zvýšenie neistoty týkajúcej sa brexitu. Britský parlament v utorok (22. 10.) večer odmietol vládny časový plán týkajúci sa prerokovávania zákona o brexitovej dohode. Britský premiér Boris Johnson následne proces schvaľovania zastavil. Podľa pozorovateľov je celkom možné, že Británia teraz smeruje k predčasným voľbám.
Londýn teraz čaká na odpoveď EÚ na žiadosť týkajúcu sa predĺženia odchodu z Únie, aktuálne plánovaného na 31. októbra, do konca januára. Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas uviedol, že v prípade predĺženia musia byť jasne stanovené podmienky. Musí byť jasné, čo presne britská vláda plánuje urobiť počas tohto času navyše, či napríklad budú predčasné voľby.

Súvisiace články

Aktuálne správy