Návrh na zmenu výpočtu dôchodku pre ľudí v druhom pilieri je v 2. čítaní

Výpočet starobného dôchodku ľudí, ktorí sú zároveň v druhom pilieri, by sa mal po novom zmeniť. Navrhujú to poslanci Mosta-Híd v novele zákona o sociálnom poistení, ktorú parlament posunul do druhého čítania.
Poslanci uviedli, že novelu predkladajú s cieľom spravodlivejšie vypočítavať dôchodky ľuďom, ktorí sú alebo boli sporiteľmi v druhom pilieri. Preto navrhujú, aby sa dôchodky, ktoré vypláca Sociálna poisťovňa (SP), v dôsledku účasti v druhom pilieri krátili v menšej miere ako v súčasnosti. „Z dôvodu nesprávne nastaveného vzorca sa im totiž priznávajú nižšie dôchodky, ako by im mali patriť. Sporiteľ, ktorý zarábal počas kariéry priemernú mzdu a odpracoval 42 rokov, je tak pri výpočte dôchodku ukrátený o približne 13 eur mesačne, teda viac ako 150 eur ročne,“ vyčíslili poslanci. Vďaka spravodlivejšiemu kráteniu by si podľa návrhu sporitelia polepšili o 13 eur mesačne.
Podľa platného zákona sa účastníkom druhého piliera znižuje starobný dôchodok z prvého piliera o určitý podiel, ktorý zodpovedá nižšiemu podielu odvodu poistného do prvého piliera. Sadzba povinných príspevkov do druhého piliera v tomto roku predstavuje 4,75 % z vymeriavacieho základu. Poistencom, ktorí sú sporiteľmi v druhom pilieri, sa výška odvodov do prvého piliera adekvátne znižuje tak, aby odvody do prvého a druhého piliera dosahovali v súčte vždy 18 %. Po novom by sa mala započítať do výpočtu sumy štátneho dôchodku pre poistencov v druhom pilieri aj výška poistného do rezervného fondu solidarity. Podľa poslancov by to predstavovalo spravodlivejší výpočet dôchodku v pomere k zníženiu odvodov do systému sociálneho poistenia z dôvodu účasti na starobnom dôchodkovom sporení. „Ustanovuje sa, že suma starobného dôchodku a predčasného starobného dôchodku poistenca, ktorý je sporiteľom alebo bol sporiteľom, znížená za obdobie účasti na starobnom dôchodkovom sporení podľa zákona účinného do 31. decembra 2019 sa novo určí tým poistencom, ktorým sa dôchodok vypláca, aj po tomto dátume,“ navrhujú poslanci.

Súvisiace články

Aktuálne správy