Obchodná vojna s Európou by bola pre Washington škodlivejšia ako s Čínou

, CNBC Foto: SITA/AP;YT/ EU for You

V roku 2018 USA doviezlo z EÚ tovar za 683,9 miliárd dolárov a za 557,9 miliárd dolárov z Číny. Keď sa však pozrieme na vývoz z USA, ten dosiahol 574,5 miliárd dolárov do Európy a len 179,2 miliárd dolárov do Číny. Tieto čísla zahŕňali tovar aj služby.

Prezident Donald Trump pokračuje v tvrdej rétorike proti Európskej únii napriek tomu, že sa v posledných mesiacoch viac zameriaval na čínske clá. Jeho administratíva sa v novembri rozhodne, či zavedie vyššie clá v jednom z najdôležitejších priemyselných odvetví v Európe, na autá.

Európska komisárka pre obchod v Európskej komisi Cecilia Malmstromová za seba uviedla, že by radšej clá nezavádzala, ale urobila by to, ak by USA urobili tento krok ako prvé. „Pravidlá medzinárodného obchodu, ktoré sme si za roky vytvorili spolu s našimi americkými partnermi, nemôžu byť narušené bez reakcie z našej strany,“ uviedla v júni 2018. Odvtedy zakaždým, keď USA pohrozili zvýšením cla, Brusel vypracoval rôzne zoznamy tovaru, aby ukázal, s čím by mal Biely dom počítať.

USA a Európa si nemôžu v tomto štádiu dovoliť obchodnú vojnu. „Zatiaľ čo obchodná vojna medzi USA a Čínou začína mať účinky na globálnu ekonomiku, nejaký čas to trvalo a niektoré účinky boli vyvážené priaznivou hospodárskou klímou,“ uviedol Fredrik Erixon, riaditeľ think tanku ECIPE pre televíziu CNBC. „Nejde tu o to, či sa na jeseň prikročí k výraznému zvýšeniu ciel medzi USA a EÚ. Obe ekonomiky spomaľujú a cyklický účinok ciel bude pravdepodobne dosť silný,“ dodal.

Údaje z konca júla ukázali, že eurozóna v druhom štvrťroku rástla tempom iba 0,2 %. V prvom štvrťroku to bolo 0,4 %. Výsledkom je, že Európska centrálna banka (ECB) chce ekonomiku podporiť svojou ultrauvoľnenou monetárnou politikou. Americká ekonomika rástla v druhom štvrťroku o 2,1 %, čo je o percento menej ako v predchádzajúcom štvrťroku. Federálny rezervný systém v júli oznámil svoje prvé zníženie sadzby za viac ako desať rokov.

Erik Jones, profesor medzinárodnej politickej ekonómie na Johns Hopkins University, vysvetľuje, že obchodné modely nadnárodných firiem sú v dôsledku možnej obchodnej vojny medzi USA a EÚ ohrozené. „Väčšina obchodu (EÚ – USA) sa uskutočňuje skôr v rámci spoločností ako medzi nimi… (v dôsledku toho), keď zvýšite clo medzi USA a Európou, nakoniec zvyšujete ceny pre spotrebiteľov a komplikujete spôsob, akým sa tovar kompletizuje na oboch miestach, ako je to v prípade USA a Číny, ale nakoniec tiež narušujete ziskovosť obchodných modelov pre veľké nadnárodné spoločnosti."

„Pretože mnoho, ak nie väčšina, z týchto veľkých nadnárodných spoločností sú americké, bude to brzdiť americké hospodárstvo. Obchodná vojna medzi USA a Európou by bola náročnejšia ako obchodná vojna medzi USA a Čínou, pretože by to oslabilo nadnárodné spoločnosti USA, znížilo veľkosť trhov, na ktoré majú americké firmy prístup, a vytvorilo by pre americké firmy stimuly, aby sa vzdali svojich zahraničných aktív a tak uvoľnili priestor pre ďalšiu zahraničnú konkurenciu. Inými slovami, USA by prišli o všetky štrukturálne výhody, ktoré vlády USA vytvorili od konca druhej svetovej vojny,“ povedal Jones.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy