Informácie z USA aj Číny znížili ceny ropy, cena Brentu skĺzla pod 59 USD

Ceny ropy klesli o viac než 1 %, pričom cena Brentu skĺzla hlboko pod 59 USD za barel (159 litrov). Trhy do veľkej miery ovplyvnili informácie z USA aj Číny, ktoré vyvolali pochybnosti, či predbežná dohoda medzi krajinami bude podpísaná v najbližších týždňoch. Predlžovanie napätia v obchode by mohlo ešte viac spomaliť rast svetovej ekonomiky, čo by sa odrazilo na dopyte po rope.
Americký minister obchodu Wilbur Ross v súvislosti s očakávaným podpisom dohody v polovici novembra v Čile povedal, že „to musí byť dobrá dohoda a nemusí byť nevyhnutne podpísaná v novembri“. Podľa neho je omnoho dôležitejšie, aby dohoda s Čínou bola kvalitná než to, kedy ju podpíšu.
Navyše, vzťahy medzi krajinami môžu zhoršiť aj plány Číny uvaliť na USA odvetné sankcie v hodnote 2,4 miliardy USD (2,15 miliardy eur) za nerešpektovanie verdiktu Svetovej obchodnej organizácie (WTO) v colnej kauze ešte z éry prezidenta Baracka Obamu.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v decembri klesla do 18.40 h SELČ o 78 centov (1,31 %) na 58,64 USD za barel. Cena americkej ľahkej ropy WTI s novembrovým kontraktom zaznamenala 53,09 USD/barel, čo oproti prechádzajúcej uzávierke predstavuje pokles o 69 centov (1,28 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy