Jediný graf: Výstražný signál pre akciový trh prichádza z trhu s ropou

, MW Foto:capital economics

Ceny ropy by sa mohli správať ako výstražný signál pokiaľ ide o akciový trh, na ktorom sa obchoduje takmer na historickom maximu, a to aj napriek rastúcim obavám z americko-čínskej colnej vojny a a zvyšujúcemu napätiu v globálnom obchode.

„Akcie a firemné dlhopisy sa v USA doteraz odvracali od znepokojujúcich signálov z globálnej ekonomiky vyplývajúcich z nižších cien ropy. Máme však podozrenie, že to nebude trvať dlho, kým si pomalší globálny rast, a to aj v USA, vyberie svoju daň, “uviedla Simona Gambariniová z Capital Economics.

Americké akcie rastú a ropa klesá. Futures na West Texas Intermediate padli o viac ako 23 % z najvyššej tohtoročnej hodnoty a takmer o 30 % oproti cene z októbra 2018 vysoko nad 76 dolárov za barel. Minulý mesiac, v dôsledku útokov na saudskoarabské zariadenia na spracovanie ropy, vypadla dočasne produkcia 5,7 milióna barelov za deň. Výpadok  upozornil, že ďalšie prerušenie dodávok kdekoľvek na svete by mohlo mať trvalý vplyv na zásoby. To všetko v čase, kedy sa objavujú  známky obáv z nedostatočného globálneho rastu. Medzinárodný menový fond 16. októbra aktualizoval svoj hospodársky výhľad a na tento rok znížil svoj výhľad na globálny hospodársky rast na 3 %, čo je najpomalšie tempo od finančnej krízy v roku 2008.

Investori venovali veľkú pozornosť vývoju obchodných rozhovorov medzi USA a Čínou a iným geopolitickým problémom. Americké akcie dokonca dostali vo štvrtok dočasný impulz potom, čo prišli správy o predbežnej dohode o podmienkach Brexitu. „Dva dominantné geopolitické príbehy ovládajú trhy, sú to Brexit a americko-čínsky obchod. Z týchto dvoch je odklon od voľného obchodu zďaleka dôležitejší,“ uviedol Kit Juckes, stratég Société Générale.

Investori zostávajú pokojní vďaka nedávnym známkam pokroku v rozhovoroch medzi USA a Čínou. Obchodná vojna ale ešte zažehnaná nie je, hrozba ďalšieho zvyšovania ciel pretrváva. Medzitým v piatok vstúpili do platnosti americké clá na európsky tovar vo výške 7,5 miliardy dolárov. Miera neistoty v oblasti obchodnej politiky podľa odhadov ekonómov spôsobila zníženie kapitálových  výdavkov v USA o 100 miliárd dolárov alebo 0,5 % hrubého domáceho produktu.

Gambariniová vidí paralely s rokom 2014-16, keď ceny ropy klesli na okolo 80 dolárov za barel, a to najmä v dôsledku rýchleho rastu americkej produkcie z bridlíc a neochoty OPEC znížiť produkciu. S&P 500 v tomto období pokračoval v raste, zatiaľ čo celkové úverové rozpätia vzrástlo iba mierne, napriek náznakom núdze v energetickom sektore.

Širší akciový trh a podnikové dlhopisy sa však dostali pod tlak, rastú obavy že na dopyte sa odrazí oslabujúci sa čínsky rast. Tento krát nižšie ceny ropy brzdia len akcie a podnikové dlhopisy z energetického sektora. Capital Economics ale upozorňujú. Že ekonomický rast v USA ďalej spomaľuje a zostane utlmený aj pre zvyšok roka 2019, čo znamená „že je len otázkou času, kedy oslabia aj iné odvetvia,“ povedala Gambariniová s tým, že index S&P 500 sa v roku 2019 dostane na 2 500 bodov, čo je rast približne o 16 % oproti súčasnej úrovni

 

Súvisiace články

Aktuálne správy