Robert Shiller: Americkú recesiu odsúva trumpefekt

, CNBC;mw Foto: SITA/AP

Laureát Nobelovej ceny Robert Shiller je presvedčený, že recesia môže nastať o niekoľko rokov. Dnes ju v USA pomáhajú odsúvať spotrebiteľské výdavky.

Shiller, odborník na finančné správanie, verí, že Američania otvárajú svoje peňaženky na základe toho, čo ilustruje prezident Trump. „Myslím si, že vysoké výdavky súvisia s inšpiráciou pre mnohých ľudí. Sú to motivačné reči prezident, v ktorý predstavuje luxusný život,“ povedal Shiller, ktorý zdôrazňuje, že na Wall Street stále pretrváva neistota a riziko. Za najväčšiu hrozbu pre trhy považuje impeachment Trumpa. „Ak to prežije, môže to na nejaký čas prispieť k posilneniu trhu," uviedol Shiller. „Možno sa nachádzame v Trumpovej ére, že inšpirácia Trumpom má vplyv na trh, a to nielen v podobe zníženia daní."

Ekonóm varuje, že v americkej ekonomike nie je všetko ružové. Jeho pomer Shiller PE Ratio, známy tiež ako CAPE, sleduje pomer ceny k zisku na základe priemerných zárobkov upravených o infláciu za posledných 10 rokov, je stále na znepokojujúcej úrovni. „Nehovorím, že som býk, pretože mám medvedí pomer CAPE,“ povedal Shiller pre CNBC. Napriek tomu si myslí, že americká ekonomika a trhy majú dostatok priestoru na rast, ak prezident Trump zostane vo funkcii a bude sa držať výrokov o potrebe spotrebiteľských výdavkov a podpore podnikania.

Shiller tvrdí, že recesia sa nemusí ukázať počas ďalších troch rokov a mohla by byť mierna. „Neurobíme chybu, keď budeme predpokladať, že je hneď za rohom," povedal Shiller. „Ale ak je ekonomika silná, na čom staval Trump v jeho „ urobme Ameriku opäť skvelou,“ má dobrú šancu na opätovné zvolenie.“

Svoj názor na Donalda Trumpa nedávno odprezentovala aj Christine Lagardová. Bývalá šéfka Medzinárodného menového fondu Trumpa viní za mnohé riziká, ktorým svetové hospodárstvo v súčasnosti čelí. Podľa Lagardovej Trumpova nepredvídateľnosť prinútila investorov prestať riskovať.

„Stabilita trhu by tu nemala byť predmetom tweetu. Vyžaduje si to premýšľanie, racionálne rozhodnutia. Medzinárodný obchod, vzťahy, pohyb osôb a pohyb kapitálu vymanili stovky miliónov ľudí z chudoby. Teraz by sa niektorí ľudia vo vyspelých ekonomikách mohli povedať: čo sa vlastne zaujímam? Samozrejme, staráme sa v prvom rade o svojich blízkych, ale ak sa moji susedia spoza hraníc cítia zúfalí, hladujú, bojujú, bude to mať následky aj doma. Ako pomôžu ploty v boji  pandémiami? V boji proti terorizmu? Ako pomôžu múry pri klimatických zmenách a ničení životného prostredia? Odpovede na globálne otázky a problémy nás vzájomne spájajú, či sa nám to páči alebo nie.“

Súvisiace články

Aktuálne správy