Priemyselná produkcia v Poľsku sa v septembri zotavila viac, než sa čakalo

Priemyselná produkcia sa v Poľsku vrátila minulý mesiac k rastu, pričom tempo rastu bolo výraznejšie, než sa očakávalo. Do veľkej miery k tomu prispela produkcia v kľúčovom výrobnom sektore.
Poľský štatistický úrad informoval, že priemyselná produkcia v Poľsku vzrástla v septembri oproti rovnakému obdobiu minulého roka o 5,6 %. Ekonómovia očakávali, že rast dosiahne iba 5 %. Navyše to znamená výrazný obrat oproti augustu, keď sa priemyselná produkcia znížila o 1,3 %.
Výrazne sa pod rýchlejší než očakávaný rast priemyselnej výroby podpísal výrobný sektor. Produkcia v tomto odvetví vzrástla o 5,7 %, zatiaľ čo v predchádzajúcom mesiaci klesla o 1,3 %.
Solídne rástla aj produkcia elektrickej energie a plynu, ako aj produkcia v ťažobnom sektore. V prvom prípade rast dosiahol 3,2 %, v druhom 2,2 %, pričom v auguste sa produkcia v ťažobnom sektore prepadla o 8,4 %.
Medzimesačne sa výroba v poľskom priemysle zvýšila v septembri o 10,7 %. V tomto prípade bolo zotavenie ešte výraznejšie, než v medziročnom porovnaní, keďže v auguste priemyselná produkcia medzimesačne klesla o 6 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy