Kurz eura vzrástol na 1,1141 USD/EUR

Spoločná európska mena si v piatok polepšila. Neskoro popoludní sa predávala po 1,1141 USD, a jej kurz sa tak pohyboval približne na úrovni z raného obchodovania.
Európska centrálna banka (ECB) stanovila v piatok referenčný kurz na 1,1144 (vo štvrtok: 1,1113) USD/EUR. To znamená, že dolár stál 0,8973 (0,8999) eura.
V centre záujmu devízového trhu zostáva brexit. Kurz britskej libry sa vo štvrtok (17. 10.) dostal najvyššie od mája, aj keď libra neskôr stratila časť svojich ziskov. Nie je totiž vôbec isté, či dohoda medzi Britániou a EÚ o brexite získa potrenú podporu v britskom parlamente, ktorý o nej bude hlasovať v sobotu (19. 10.). Takisto nie je jasné, či by EÚ súhlasila s odložením brexitu v prípade neschválenia dohody. Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmieta odloženie, čím zvýšil tlak na poslancov britského parlamentu.
V posilňovaní pokračovala v piatok turecká líra. USA a Turecko sa vo štvrtok (17. 10.) prekvapivo dohodli na dočasnom prímerí v severovýchodnej Sýrii, čo podporilo nádeje na uvoľnenie napätia v regióne.

Súvisiace články

Aktuálne správy