EÚ musí prijať odvetné opatrenia na clá USA

Európska únia (EÚ) nemá inú možnosť, než prijať odvetné opatrenia po tom, ako USA v piatok v spore o nepovolenú pomoc pre výrobcov lietadiel zaviedli clá na európske tovary, uviedla to komisárka EÚ pre obchod Cecilia Malmströmová.

"Ľutujeme rozhodnutie USA pristúpiť k clám. Tento krok nám nedáva na výber, takisto teraz musíme prijať naše vlastné clá," uviedla Malmströmová. "Vzájomné zavádzanie ciel nie je v nikoho dlhodobom záujme," doplnila. Clá podľa nej výrazne poškodia dodávateľské reťazce v leteckom priemysle v EÚ aj USA, rovnako však aj ďalšie sektory.

Malmströmová upozornila na to, že podľa rozhodnutia Svetovej obchodnej organizácie (WTO) porušovali jej pravidlá pri podpore výrobcov lietadiel obe strany, EÚ aj USA. Dodala, že EÚ a USA majú ako najväčší svetoví výrobcovia lietadiel spoločnú zodpovednosť a mali by si sadnúť za rokovací stôl a dohodnúť sa.
USA v piatok zaviedli clá na tovary z EÚ v celkovej hodnote 7,5 miliardy USD (6,75 miliardy eur). Dôvodom bolo rozhodnutie WTO týkajúce sa nelegálnosti dotácií pre európskeho výrobcu lietadiel Airbus.

Súvisiace články

Aktuálne správy