Kráľ hedžových fondov: Už je neskoro, centrálne banky nedokážu zvrátiť globálne spomalenie

, CNBC Foto: SITA/AP

Ray Dalio varuje, že prirodzený cyklus rastu končí a svet v súčasnosti vstupuje do „veľkej depresie“.

Ray Dalio je presvedčený, že už je príliš neskoro na to, aby centrálne banky dokázali zmeniť nastolený kurz, keď ekonomiky vstúpia do prirodzeného poklesu. Majiteľ hedžového fondu uviedol, že globálny obchodný cyklus je vo „veľkom poklese“ a svetová ekonomika má s Veľkou depresiou z 30. rokov 20. storočia najmenej dve paralely.

„Tento cyklus nebude trvať večne,“ uviedol zakladateľ najväčšieho hedžového fondu na svete, Bridgewater Associates, na výročnom stretnutí Medzinárodného menového fondu vo Washingtone. „Cyklus sa mení, teraz je svet v tom, čo by som nazval„ veľkým poklesom “, povedal Dalio a dodal, že menová politika a najmä znižovanie úrokových sadzieb pravdepodobne nebudú mať na stav veľký dopad. „Európa je už v limitácii, Japonsko až príliš a USA už nemajú veľmi čo urobiť.“

Pripomenul, že sme svedkami najväčšej majetkovej nerovnosti od tridsiatych rokov minulého storočia, čo vyvolalo politický stres. „V Spojených štátoch má najbohatšia desatina z percenta najbohatších čisté imanie, ktoré sa približne rovná tomu, čo vlastní 90 % najchuidobnejších," uviedol.Dalio hovoril aj o tom, že súčasné čínske kroky sú len ďalším dôkazom toho, že svet sa dnes vyrovnáva s dozvukmi prepadov minulého storočia. „Rovnako ako v tridsiatych rokoch minulého storočia, rastie tendencia spochybňovať existujúcu svetovú mocnosť, dnes vo forme americko-čínskej výzvy." Tvrdí, že je nutné sledovať štyri druhy vojny – obchodnú, technologickú, menovú a geopolitickú.

Súvisiace články

Aktuálne správy