Rast čínskej ekonomiky sa v 3. štvrťroku spomalil na 6 %

Rast čínskej ekonomiky sa v 3. štvrťroku spomalil na 6 %. To je najhorší výsledok takmer za tri desaťročia. Na príčine je slabší domáci dopyt aj obchodný spor s USA. Ukázali to v piatok údaje čínskeho štatistického úradu.
Čínska ekonomika už dlhšie stráca dynamiku. Na ilustráciu, v 2. kvartáli sa jej výkon zvýšil medziročne o 6,2 %. A tempo jej rastu v období júl-september bolo najpomalšie od roku 1992. To zvyšuje očakávania, že Peking zavedie ďalšie opatrenia, aby zabránil prudšiemu spomaleniu hospodárstva.
Rast čínskej ekonomiky v 3. štvrťroku bol zároveň na spodnej hranici celoročného cieľa vlády, ktorým je expanzia hospodárstva v pásme 6 % – 6,5 %.
Analytici očakávali, že sa hrubý domáci produkt (HDP) Číny za tri mesiace do konca septembra zvýši o 6,1 %.
Čínski obchodní partneri a investori pozorne sledujú vývoj druhej najväčšej ekonomiky sveta, pretože jej obchodný spor so Spojenými štátmi vyvoláva obavy z globálnej recesie.
„Pokiaľ ide o obchodnú dohodu medzi USA a Čínou, stále existuje veľa neistôt,“ uviedol Ho Wo-ej Čchen, ekonóm v UOB v Singapure. „Myslím si, že prípadné nové clá od 15. decembra budú mať veľmi veľký vplyv na hospodársky rast Číny v roku 2020.“
Z Číny prišli v posledných mesiacoch viaceré negatívne údaje, ktoré potvrdili oslabenie dopytu po jej produktoch doma i v zahraničí. V septembri sa napríklad pokles vývozu z Číny zrýchlil a dovoz klesol už piaty mesiac po sebe. A predaj áut na najväčšom trhu na svete sa v septembri znížil už 15. mesiac v rade, pričom ceny hotových produktov klesli najstrmšie za tri roky.
Väčšina analytikov tiež upozorňuje, že rozsah agresívnych stimulov je obmedzený v ekonomike zaťaženej hromadami dlhu po predchádzajúcich cykloch uvoľňovania, ktoré výrazne zvýšili ceny nehnuteľností.
Je nepravdepodobné, že by sa výhľad čínskej ekonomiky čoskoro zmenil k lepšiemu, aj keď sa napätie v zdĺhavom spore medzi Pekingom a Washingtonom trochu zmiernilo. Americký prezident Donald Trump minulý týždeň uviedol, že obe strany dosiahli prvú fázu dohody a pozastavili zvyšovanie ciel, vyjednávači však tvrdia, že je potrebné vykonať ešte veľa práce.
Medzinárodný menový fond (MMF) varoval, že obchodný spor medzi USA a Čínou tlačí globálny rast v roku 2019 na najnižšiu úroveň od finančnej krízy v rokoch 2008 – 2009.
Peking sa spoliehal na kombináciu fiškálnych stimulov a menového uvoľnenia na zvládnutie spomalenia ekonomiky, vrátane daňových úľav a dlhopisov miestnych samospráv pri financovaní projektov v oblasti infraštruktúry a urýchlenia poskytovania úverov.
Ekonomika však na tieto kroky reagovala len pomaly. Dôvera podnikateľov klesla a lokálne vlády čelia rastúcim tlakom, keďže škrty zasiahli tržby a investície.
MMF tento týždeň zhoršil prognózu rastu ekonomiky Číny v roku 2019 na 6,1 % zo 6,2 % .

Súvisiace články

Aktuálne správy