Kraj podporí 100.000 eurami nové zubné ambulancie a nákup nutnej techniky

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) vyčlenil zo svojho rozpočtu 100.000 eur ročne, aby podporil vznik nových zubno-lekárskych ambulancií a pomohol tiež zlepšiť vybavenie všeobecných a špecializovaných ambulancií v kraji. Vo viacerých regiónoch BBSK je situácia kritická, chýbajú lekári alebo ordinujú už len lekári-dôchodcovia. Kraj sa preto rozhodol situáciu riešiť dotačným všeobecne záväzným nariadením (VZN) pre podporu zdravotníctva, ktoré vo štvrtok schválilo Zastupiteľstvo BBSK v Banskej Bystrici.
VZN je rozdelené do dvoch častí, na ktoré bude vyčlenených po 50.000 eur ročne, teda pre podporu vzniku zubno-lekárskych ambulancií a podporu vybavenia všeobecných a špecializovaných ambulancií.
„Napríklad v okresoch Detva alebo Revúca už nemáme komu prideľovať obvody a musíme ich prideľovať do najbližších väčších miest, kde však tiež nie je jednoduché nájsť poskytovateľa ochotného prevziať obvod. Zároveň to znamená pre pacientov predĺženie vzdialenosti na dochádzanie za ošetrením v zubnej ambulancii,“ zdôvodnil návrh vedúci oddelenia zdravotníctva Úradu BBSK Martin Caudt s tým, že najviac stomatológov chýba v okresoch Rimavská Sobota, Veľký Krtíš, Detva a Krupina.
Podľa Caudta dotácia pre vznik nových zubných ambulancií je limitovaná sumou 25.000 eur na jednu ambulanciu a možno o ňu žiadať v priebehu celého roka. Prijímateľ sa však musí zaviazať, že bude poskytovať zubnú starostlivosť v mieste výkonu, na ktorý mu bola poskytnutá, minimálne desať rokov v rozsahu aspoň 36 ambulantných hodín týždenne. Komisia zdravotníctva podľa situácie v jednotlivých regiónoch vyberie mestá a obce, kam môže byť dotácia na zubnú ambulanciu nasmerovaná. Ich zoznam bude vytvorený každý rok v priebehu januára daného kalendárneho roka.
Pri poskytnutí dotácie pre vybavenie všeobecných a špecializovaných ambulancií má komisia zdravotníctva Zastupiteľstva BBSK zohľadňovať pri všeobecných ambulanciách počet kapitovaných poistencov, u špecializovaných počet ročne vyšetrených pacientov.
„Dotáciu je možné poskytnúť na nákup diagnostickej a inej prístrojovej techniky, ktorá skvalitní poskytovanie ambulantnej zdravotnej starostlivosti,“ konštatoval Caudt.
Prevádzkovatelia zdravotnej starostlivosti môžu písomne požiadať o dotáciu z rozpočtu kraja do konca novembra spolu s predpokladaným rozpočtom a celkovými nákladmi. Žiadateľ je povinný spolufinancovať investíciu z vlastných, prípadne iných zdrojov minimálne vo výške desať percent. Komisia rozdelí dotácie do 31. marca nasledujúceho roka.

Súvisiace články

Aktuálne správy