DUP oznámila, že nepodporí Johnosonovu dohodu, libra prudko oslabila

Britská libra vo štvrtok ráno prudko oslabila. Dôvodom bolo zvýšenie neistoty týkajúcej sa brexitu po tom, ako severoírska Demokratická unionistická strana (DUP) oznámila, že nemôže podporiť dohodu, ktorú navrhuje vláda premiéra Borisa Johnsona a Európska únia (EÚ).
Vo štvrtok budú pokračovať obe strany v snahe o dosiahnutie brexitovej dohody. Lídri EÚ sa zídu na summite, na ktorom by mohli schváliť predbežnú dohodu. Problémom je, že dohoda nemusí prejsť britským parlamentom. Pre Johnsona je totiž podpora DUP rozhodujúca, inak je vysoko nepravdepodobné, že by prípadná dohoda o vystúpení z EÚ mohla získať dostatočnú podporu v parlamente.
Lídri DUP uviedli, že nepodporujú navrhované riešenie colných kontrol na írskej hranici, čo je jedným z hlavných sporných bodov pri rokovaniach o podmienkach vystúpenia Británie z EÚ.
Libra po tejto správe padla voči doláru až o 0,6 % na 1,2748 USD/GBP a voči euru o 0,5 % na 0,8681 GBP/EUR. Neskôr zmazala časť z týchto strát.
Britská libra minulý týždeň posilnila približne o 5 % vďaka pokroku v rokovaniach medzi Britániou a EÚ. Experti očakávajú výrazné kolísanie kurzu libry, kým nebude jasnejší výsledok summitu lídrov EÚ, ktorý sa koná vo štvrtok a piatok (18. 10.). Prípadná dohoda môže podľa expertov spôsobiť nárast kurzu nad 1,35 USD/GBP, naopak, jej nedosiahnutie pád pod 1,22 USD/GBP.

Súvisiace články

Aktuálne správy