Koncoročné odmeny sa podľa prieskumu chystá vyplácať 40 % firiem

Najväčší podiel firiem, ktoré sa chystajú vyplácať koncoročné odmeny, je v Trnavskom kraji, a to 54 %. Najmenej firiem chystajúcich koncoročné odmeny je v Prešovskom kraji, a to 27 %.

Koncoročné odmeny sa chystá vyplácať 40 % firiem na Slovensku. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Datank pre Československú obchodnú banku (ČSOB) na reprezentatívnej vzorke 617 firiem. ČSOB o tom informovala v tlačovej správe s tým, že minulý rok vyplácalo koncoročné odmeny 51 % firiem. Na odmeny sa tak môžu podľa ČSOB tento rok tešiť zamestnanci v desatine malých, 38 % stredne veľkých a takmer polovici veľkých firiem. „Najväčší podiel firiem, ktoré sa chystajú vyplácať koncoročné odmeny, je v Trnavskom kraji, konkrétne 54 %, v Trenčianskom kraji 49 %. Naopak, najmenej firiem chystajúcich koncoročné odmeny je v Prešovskom kraji, a to 27 %,“ informovala hovorkyňa ČSOB Anna Jamborová.

Ako uviedla banka, v priemere každá tretia firma na Slovensku tento rok neplánuje vyplácať svojim zamestnancom žiadne koncoročné odmeny. Zhruba tri percentá spoločností oslovených v prieskume odmeny za tento rok vyplatia, ale nie v závere tohto roka, ale v nasledujúcom. Odmeny pritom vyplácajú firmy najčastejšie v peňažnej forme, a to až 96 %. Poukážky a vecné dary volí len minimum oslovených podnikateľov. Ak firmy odmeny nevyplácajú, najčastejším dôvodom je ich finančná situácia, týka sa to 32 %. Ďalších 15 % firiem poskytuje iné formy odmeňovania. Najčastejšou priemernou výškou ročnej odmeny je 500 eur, v priemere tisíc eur a viac plánuje vyplatiť viac ako pätina firiem.

V porovnaní s vlaňajškom sa podľa ČSOB výška odmien zásadne nelíši. Takmer tri štvrtiny firiem budú tento rok vyplácať rovnaké odmeny ako vlani, zatiaľ čo 12 % podnikateľov dá svojim zamestnancom nižšie odmeny ako v roku 2018 a 15 % vyplatí na odmenách viac. Z pohľadu regiónov avizujú vyššie odmeny ako vlani najmä firmy v Košickom kraji – 20 % a Žilinskom kraji – 19 %. Naopak, najviac firiem avizujúcich nižšie odmeny je v Bratislavskom kraji, a to 19 %.

V priemere 7 z 10 firiem v prieskume pre ČSOB odpovedalo, že nevyužije možnosť vyplácať zamestnancom 14. plat, ktorý je legislatívne možné spolu s 13. platom oslobodiť od platenia daní a odvodov do výšky 500 eur. Štvrtina firiem tvrdí, že na to nemá, 16 % poskytuje iné odmeny a rovnako pre 16 % opýtaných firiem nie je možné splniť podmienky, ktoré definuje zákon. Najviac firiem, ktoré plánujú možnosť využiť, je v radoch väčších firiem a s obratom nad 200 tisíc eur, konkrétne 28 %. Možnosti nezdanenia 14. platu využije tiež 5 % malých a štvrtina stredne veľkých firiem.

Prieskum pre ČSOB realizovala spoločnosť Datank telefonickou formou v období od 4. septembra do 22. septembra 2019. Cieľom výskumu je pravidelne monitorovať sentiment firiem a na základe detailnej segmentácie odhadnúť ich očakávania do budúcnosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy