Septembrová inflácia v eurozóne klesla najnižšie za tri roky

Podľa revidovaných údajov sa spotrebiteľské ceny v eurozóne v septembri medziročne zvýšili iba o 0,8 %.

Medziročná inflácia v eurozóne oslabila na najnižšiu úroveň od novembra 2016. Podľa revidovaných údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostatu sa spotrebiteľské ceny v eurozóne v septembri zvýšili iba o 0,8 percenta, keďže energie zlacneli viac, ako sa pôvodne odhadovalo. Predbežný odhad Eurostatu naznačoval, že septembrová inflácia v 19-člennej menovej únii bola na úrovni 0,9 percenta. Medziročné tempo inflácie v septembri kleslo z augustovej úrovne jedno percento. Toto oslabenie sa považuje za vysvetlenie nedávnych krokov Európskej centrálnej banky, ktorá ohlásila ďalší balíček stimulov.

Slovenská medziročná septembrová inflácia, ktorá podľa údajov Eurostatu bola tri percentá, bola v rámci členských krajín Európskej únie druhá najvyššia. Silnejšia inflácia bola minulý mesiac iba v Rumunsku (3,5 %). Po Slovensku nasledovalo Maďarsko s infláciou 2,9 percenta.

Najhorší vývoj spotrebiteľských cien bol v septembri na Cypre, kde medziročne klesli o 0,5 percenta. Nasledovalo Portugalsko s medziročným znížením cien o 0,3 percenta a Grécko, Španielsko a Taliansko, v ktorých spotrebiteľské ceny oproti septembru minulého roka zhodne oslabili o 0,2 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy