Inflácia v eurozóne sa v septembri spomalila na 0,8 %

Inflácia v eurozóne sa v septembri spomalila. Dôvodmi boli nižší rast cien potravín a zrýchlenie poklesu cien energií.
Index spotrebiteľských cien v septembri medziročne stúpol o 0,8 % po náraste o 1 % v auguste, uviedol to európsky štatistický úrad Eurostat. Inflácia v celej Európskej únii sa znížila na 1,2 % z 1,4 %. V rovnakom mesiaci vlani sa medziročná miera inflácie nachádzala na úrovni 2,1 %, respektíve 2,2 %.
V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v oboch regiónoch v septembri zvýšili o 0,2 %.
Spomedzi členských štátov EÚ spotrebiteľské ceny v medziročnom porovnaní v septembri klesli na Cypre (-0,5 %) a v Portugalsku (-0,3 %). V Grécku, Španielsku a Taliansku ceny medziročne stúpli len o 0,2 %. Naopak, najvyššiu infláciu zaznamenalo Rumunsko (3,5 %), nasledované Slovenskom (3 %) a Maďarskom (2,9 %).
Motorom inflácie v eurozóne boli v septembri ceny služieb (+0,66 percentuálneho bodu). Príspevok cien potravín, alkoholu a tabaku dosiahol 0,29 percentuálneho bodu, cien neenergetických priemyselných tovarov 0,06 bodu a energií -0,18 bodu.
Ceny potravín, alkoholu a tabaku v eurozóne v septembri stúpli o 1,6 % po 2,1 % v auguste, pričom tempo zdražovania čerstvých potravín sa v septembri spomalilo na 0,7 % z 2,5 %. Ceny energií klesli o 1,8 % po znížení o 0,6 % v auguste.
Tempo rastu spotrebiteľských cien teda naďalej zostáva hlboko pod inflačným cieľom Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnej inflácii tesne pod 2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy