Americké clá proti Európe: Vývoj obchodnej vojny od začiatku po súčasnosť

, ČTK Foto: SITA/AP;getty images

Spojené štáty zavedú 18. októbra odvetné clá na niektoré európske výrobky. Tu sú podrobnosti o americko-európskej rovine obchodnej vojny.

Najnovší spor o clá medzi USA a EÚ začal vlani, keď americký prezident Donald Trump 8. marca 2018 podpísal dekrét o uvalení 25-percentného cla na dovoz ocele a desaťpercentného na dovoz hliníka, ktorý do platnosti vstúpil 23. marca. EÚ a šiestim ďalším štátom (Argentína, Austrália, Brazília, Kanada, Mexiko a Južná Kórea) sa podarilo získať dočasnú výnimku do 1. mája, pre EÚ, Kanadu a Mexiko bol termín posunutý do 1. Júna. Dnes USA uplatňujú clá na všetky tieto krajiny.

Zákon z roku 1962 dáva prezidentovi právomoc obmedziť dovoz a zaviesť neobmedzene vysoké clá, ak vyšetrovanie ministerstva obchodu zistí, že je v ohrození národná bezpečnosť. Podľa americkej vlády USA potrebujú domáce dodávky pre svoje tanky, vojnové lode a lietadlá.

V reakcii na Trumpov krok začala EÚ na konci júna 2018 uplatňovať odvetné clá, 25-percent na dovoz vybraného amerického tovaru. Na zozname sú produkty z ocele a hliníka, poľnohospodárske výrobky a ďalší tovar, figurujú na ňom napríklad aj motocykle, džínsy alebo whisky. V prvej fáze sa opatrenia týkajú tovaru, ktorého ročný dovoz do EÚ dosahuje hodnotu 2,8 miliardy eur.

Európska únia a Kanada americká clá napadli na Svetovej obchodnej organizácie (WTO) a k WTO sa tiež obrátili kvôli odvetným clám Spojené štáty.

Čiastočné upokojenie situácie priniesla dohoda z júla 2018, v ktorej sa USA a EÚ dohodli na tom, že sa budú usilovať o nulové clá a nulové subvencie na priemyselný tovar výnimkou automobilov. Trump ale v rámci tejto dohody súhlasil, že zatiaľ nepristúpi k uvaleniu nových ciel na dovoz áut z EÚ. Juncker vtedy uviedol, že v Európe vznikne viac terminálov na dovoz skvapalneného zemného plynu z USA a že EÚ bude dovážať viac americkej sóje. Už v septembri USA nahradili Brazíliu ako hlavného dodávateľa sójových bôbov do EÚ.

Situácia sa ale opäť vyhrotila tento rok vo februári. Americké ministerstvo obchodu uviedlo, že dovoz určitých automobilov a automobilových súčiastok do USA predstavuje riziko pre národnú bezpečnosť. Vplyv dovozu automobilov na národnú bezpečnosť USA začalo ministerstvo vyšetrovať už vlani v máji a Trump niekoľkokrát uviedol, že uvažuje o uvalení až 25percentného cla. EK opakovane varovala, že by v takom prípade pristúpila k odvetným opatreniam, a Trump nakoniec tento rok v máji rozhodnutie o clách na dovoz áut do USA odložil o pol roka.

V prípade zavedenia dodatočného cla na európske automobily je podľa EK únia pripravená uvaliť odvetné clá na americký tovar v hodnote 35 miliárd eur.

Spojené štáty a Európska únia sa od roku 2004 u WTO navzájom obviňujú z nelegálnej podpory svojich výrobcov lietadiel Boeing a Airbus. U oboch bolo zistené, že v rozpore s pravidlami WTO svojich výrobcov lietadiel finančne podporovali, aby im zabezpečili výhodnejšiu pozíciu na trhu. Obe strany sa následne začali pripravovať na prípadné uvalenie ciel, ktoré by boli odvetou za škody vzniknuté v dôsledku subvencií.

USA tento rok v apríli navrhli zoznam produktov z EÚ, na ktoré chcú uvaliť odvetné clá za dotácie výroby lietadiel Airbus. Na zozname je celý rad produktov – od veľkých komerčných lietadiel až po mliekarenské produkty a víno. Podľa USA ide o odvetu za škody presahujúce 11 miliárd USD. V júli USA zoznam rozšírili o tovar, ktorého ročný vývoz z EÚ do USA dosahuje štyri miliardy dolárov.

Začiatkom tohto mesiaca Washington oznámil, že zavedie odvetné clá desať percent na európske lietadlá a 25 percent na poľnohospodársky a priemyselný tovar. Krok Washingtonu umožňuje rozhodnutie Svetovej obchodnej organizácie (WTO), tá povolila USA zaviesť clá na tovar z Európskej únie vo výške 7,5 miliardy dolárov  ročne. Nové americká clá vo výške 25 percent sa majú týkať írskej a škótskej whisky, vína, syrov, olív a mrazeného mäsa z Francúzska, Nemecka, Španielska a Británie, nemeckej kávy a niektorých strojárskych výrobkov z Nemecka, britských odevov a vlneného tovaru alebo masla, jogurtov a produktov z bravčového mäsa z niekoľkých európskych krajín. WTO oficiálne povolila Spojeným štátom uvaliť clo v pondelok 14. októbra, podľa skorších správ by mali začať platiť 18. októbra.

Plány EÚ na zavedenie ciel na americký tovar WTO ešte posudzuje, rozhodnutie sa očakáva začiatkom budúceho roka. EÚ už varovala, že ak Američania clá skutočne zavedú, EÚ odpovie rovnakým spôsobom.

Súvisiace články

Aktuálne správy