Dlhodobo nezamestnaní nemajú nárok na nemocenské

Občania, ktorí sú dlhodobo nezamestnaní, v prípade ochorenia nemôžu získať nárok na dávku nemocenské. Sociálna poisťovňa (SP) im ju nemôže vyplatiť, pretože dlhodobo nezamestnaní občania nie sú nemocensky poistení a nesplnia tak základnú zákonnú podmienku na jej priznanie.
„Výnimku tvoria len dva prípady, a to ak im ošetrujúci lekár práceneschopnosť vystaví v ochrannej lehote 7 dní po ukončení zamestnania, ak práceneschopnosť vznikne tehotnej žene v 8-mesačnej ochrannej lehote po ukončení zamestnania. Za žiadneho nezamestnaného občana totiž štát neplatí na nemocenské poistenie poistné, a keďže práve jeho odvádzanie v čase vzniku PN-ky je podmienkou vzniku nároku na nemocenské, túto podmienku nesplnia, a preto ani nemôžu získať dávku,“ zdôrazňuje hovorca poisťovne Peter Višváder.
SP preto dlhodobo nezamestnaných občanov upozorňuje, že je z ich strany zbytočné predkladať potvrdenie o práceneschopnosti od lekára, pričom je jedno, či sú evidovaní na úrade práce, alebo nie. Takéto potvrdenie sú povinní doručiť pobočke Sociálnej poisťovne príslušnej podľa sídla posledného zamestnávateľa len tí, čo ostanú práceneschopní v spomínanej ochrannej 7-dňovej, resp. 8-mesačnej lehote.
Podobne je to v prípade živnostníkov (SZČO) a dobrovoľne poistených osôb – potvrdenie o dočasnej pracovnej neschopnosti predkladajú iba v prípade uplatnenia ochrannej 7-dňovej, resp. 8-mesačnej lehoty po skončení nemocenského poistenia, a to príslušnej pobočke poisťovne v mieste bydliska.

Súvisiace články

Aktuálne správy