Slovak Investment Holding zainvestoval do spoločnosti Enstra

Tá je inovátorom v oblasti racionalizácie distribúcie a dodávky energií, pričom kladie dôraz na využívanie obnoviteľných zdrojov a kombinovanú výrobu elektriny a tepla.

Slovak Investment Holding poskytol priamu kapitálovú investíciu spoločnosti Enstra. Tá je inovátorom v oblasti racionalizácie distribúcie a dodávky energií, pričom kladie dôraz na využívanie obnoviteľných zdrojov a kombinovanú výrobu elektriny a tepla. Do jej portfólia patria veľké priemyselné parky, logistické centrá, maloobchodné prevádzky a obchodné centrá. S investíciou by sa Enstra chcela stať dominantným alternatívnym prevádzkovateľom distribučných sústav, alternatívnym dodávateľom a distribútorom elektrickej energie na Slovensku. „Spoločností poskytujúcich kapitálové investície do vlastného imania technologických firiem v tomto regióne nie je nazvyš a inovatívne financovanie Slovak Investment Holding je pre nás o to hodnotnejšou podporou. Veľkou výhodou je aj katalyzačný efekt, ktorý nám pomohol získať spoluinvestíciu aj od súkromného investora,“ uviedla výkonná riaditeľka spoločnosti Enstra Michaela Balážová.

Stále dôležitejším aspektom v oblasti energetiky je podľa generálneho riaditeľa Slovak Investment Holding Ivana Lesaya potreba nárastu a efektivity využívania energií vyrobených z obnoviteľných zdrojov. „To by malo mať pozitívny efekt na celkové znižovanie emisií a uhlíkovej stopy, ktoré sú spojené s výrobou energie, ale aj jej distribúciou. Slovak Investment Holding pristupuje veľmi zodpovedne k ochrane životného prostredia a v poslednej dobe sa nám podarilo uzavrieť viacero investícií v tejto oblasti. Teším sa, že takéto projekty na slovenskom trhu vznikajú a obzvlášť z toho, keď sa nám darí kombinovať cieľ podpory inovatívnych, technologických spoločností s cieľom ochrany životného prostredia. Spoločnosť Enstra je dokonalým príkladom takejto viacúčelovej investície,“ uviedol k transakcii Lesay.

Slovak Investment Holdingu je akciová spoločnosť v 100-percentnom vlastníctve štátu. Jej hlavným poslaním je podpora strategických verejných i súkromných investícií na Slovensku v oblasti infraštruktúry, energetickej efektívnosti, odpadového hospodárstva, sociálnej ekonomiky, malých a stredných podnikov, zdravotníctva a kultúrneho a kreatívneho priemyslu. Finančné prostriedky na realizáciu investícií čerpá z európskych štrukturálnych a investičných fondov. Projekty financuje výlučne návratnou formou, pomocou finančných nástrojov a nie grantovým spôsobom.

Enstra vznikla v roku 2007. K hlavným činnostiam spoločnosti patrí prevádzka miestnych distribučných sústav, distribúcia elektrickej energie a výstavba elektroenergetických zariadení. V súčasnosti disponuje viac ako 650 odbernými miestami a má vyše 350 zmluvných odberateľov.

Agentúra SITA požiadala spoločnosti o doplňujúce informácie.

Súvisiace články

Aktuálne správy