Po brexite môžu mať Slováci problém s prihlásením britského auta na úradoch

Môže sa stať, že sa na dovoz vozidiel z Veľkej Británie bude pozerať ako na dovoz auta z tretej krajiny. Ten je pritom veľmi problematický.

Odchod Veľkej Británie z Európskej únie môže spôsobiť problémy aj bežným motoristom. V súčastnosti je možné na Slovensko dovážať a prihlasovať osobné autá s pravostranným riadením. Po brexite však môžu mať Slováci vracajúci sa domov problém s prihlásením britského auta na okresnom úrade. Upozorňuje na to spoločnosť TÜV SÜD Slovakia. Britské auto si chcú Slováci doviezť hlavne preto, že peniaze utŕžené za predaj by im nevystačili na kúpu slušnej náhrady na Slovensku. „Každý deň sa nám ozývajú Slováci, ktorí riešia návrat,“ konštatuje Lucia Ondrejová z TÜV SÜD.

Hoci vozidlo z Veľkej Británie má volant na pravej strane, aktuálne nie je problém doviezť ho na Slovensko a po splnení určitých technických požiadaviek prihlásiť na príslušnom okresnom úrade. „Zvyčajne treba vymeniť iba pôvodné predné svetlomety za svetlomety schválené na pravostrannú premávku a domontovať zadné svetlo do hmly na ľavú stranu vozidla. Ostatné veci bývajú v poriadku,“ vysvetľuje Ondrejová. Slovákom, ktorí si nestihnú priviezť auto pred koncom októbra, sa však situácia môže výrazne skomplikovať. „Môže sa totiž stať, že sa na dovoz vozidiel z Veľkej Británie bude pozerať ako na dovoz auta z tretej krajiny (napríklad z USA či Číny),“ upozorňuje Ondrejová.

Dovoz vozidiel z tretích krajín, ktoré neplnia technické požiadavky podľa slovenskej legislatívy, je pritom veľmi problematický. Slovenské zákony nepovoľujú dovoz z týchto krajín, respektíve neakceptujú schválenie vozidiel napríklad z USA z dôvodu, že sú vyrobené podľa amerických noriem. Tí, ktorí si chcú doviezť auto z Ameriky tak musia podstupovať komplikovaný proces a dať si auto schváliť napríklad v Čechách, kde americkým autám bez problémov udeľujú výnimku. Následne si auto privezú na Slovensko už ako vozidlo z krajiny Európskej únie. „Je možné, že by takouto okľukou mohli Slováci doviezť auto aj z Veľkej Británie,“ poukazuje Ondrejová. Na rozdiel od čínskych áut, ktoré musia podstupovať náročné skúšky a testovania, aby splnili prísne technické požiadavky, americké autá tieto normy plnia.

TÜV SÜD je medzinárodný koncern, ktorý poskytuje služby v oblasti testovania, inšpekcie a certifikácie pre strategické oblasti priemyslu. S viac ako 24 000 pracovníkmi poskytuje služby na 1 000 miestach po celom svete. Na Slovensku má svoje zastúpenie v Bratislave, Nitre, Banskej Bystrici a v Košiciach. Klientom na slovenskom trhu poskytuje služby v oblasti certifikácie, inšpekcie a vzdelávania.

Súvisiace články

Aktuálne správy